Лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че изтегля министрите си

...
Лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че изтегля министрите си
Коментари Харесай

Доц. Буруджиева: Следва или доверие на опозицията, или ремонт на кабинета

Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов съобщи, че изтегля министрите си от ръководещата коалиция, за постави " завършек на мъката ". По думите му аргументите са две - въпросът със Северна Македония и бюджета. " 24 часа " потърси за коментар политическия анализатор доцент лекар Татяна Бурдужиева и й зададе три въпроса:

1. Беше ли предстоящ този ход на Слави Трифонов?

2. Възможна ли е нова управническа настройка в границите на този парламент или ще се върви на нови избори?

3. Печели или губи Слави Трифонов и Има Такъв Народ от това дейности.

Ето и отговорите

1. Честно казано не. През последните два месеца след 100-те дни на този кабинет проработи съдружният съвет. Успяха да намерят на няколко казуса излаз, въпреки че не са решения - да вземем за пример заплащането на автомагистралите, което трансферираха на Народното събрание. Оръжието за Украйна - също палиативно решение, което не удовлетвори никого, само че някак си излезе положително. По същия метод и подходиха при избора на гуверньора в Българска народна банка. Беше ясно обаче и никой не е очаквал, че въпросът за Северна Македония ще бъде решен добродушно и умерено. В този смисъл персонално чаках умерено да дебатират и да одобряват актуализацията на бюджета, с цел да може да се прави работа. И чак през юни, докато беше отсрочен въпросът с РСМ, да чакаме по-големите земетресения. Предполагам, че е правилно това, което съобщи Слави Трифонов - че няма пари в страната, за което също от дълго време разнообразни специалисти алармираха. И тогава нещата наподобяват някак си доста ясни. Невъзможността да участваш в ръководството в действителност се крепи на два параметъра - фискалната политика на една страна и политиката на националния идентитет. Това са двата аргумента на господин Трифонов. Изглеждат предстоящи, само че пристигнаха ненадейно.

2. Възможно е държавно управление на малцинството. Само че то би трябвало да бъде гласувано с болшинство. Не може да бъде гласувано с болшинство. Трябва да има болшинство от гласовете на депутатите, които са съгласни да има държавно управление на малцинството. Ако Има Такъв Народ продължи да има тази позиция, че би трябвало да се завърши с тази коалиция, тогава се отива на гласоподаване в Народно събрание, ако тези министри си подадат оставките. Впоследствие би трябвало да има или доверие на опозицията, или да се вкара с мандата на първата политическа мощ - Политическа партия, предложение за нов кабинет или промени в държавното управление. Тогава ще се търси кой ще поддържа това нещо. Извън депутатите, които участваха в ръководеща коалиция, не виждам някой от другите политически сили да поддържат каквото и да е било присъединяване на Политическа партия в ръководството.

Големият проблем на обединението е тъкмо присъединяване на " Продължаваме промяната ". Първо - поради дейностите в ръководството, и второ, поради това, че те имат доста огромна парламентарна група. Всяка промяна на ръководството вътре в този парламент изисква доста съществено вземане предвид с " Продължаваме промяната ". А в действителност желанието да се разтури обединението и да не може тя повече да ръководи, е желанието тъкмо Политическа партия да не ръководи. Защото в действителност решенията, които се взимат, безспорно са взимат от главно от няколко души в Политическа партия.

3. Хората не желаеха да има избори. Западните сътрудници и редица външни фактори също не желаят в България да има избори. В този смисъл натискът да няма избори е сериозен, само че в това време има доста фактори, най-силният от които е внезапното повишаване на отрицателните позиции в обществото.

Може да се види при рейтингите на политиците - не спада толкоз фрапантно поддръжката към едни или други, колкото нарастват отрицателните трендове. Тук въпросът е по какъв начин тъкмо ще работят и какво ще създадат Има Такъв Народ - зависи от тях самите какво ще създадат и по какъв начин компенсират негативизма на това, че са съборили едно ръководство.

Има и друго - опитите за разнообразни формули в това Народно събрание също ще въздейства върху спада на доверието към партиите, които ще го вършат. От една страна развалянето на ръководството не носи електорални позитиви, от друга - продължаването на този парламент - също.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР