Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък за пореден път

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък за пореден път
Коментари Харесай

Ето как само за година съюзът ГЕРБ, БСП, ДПС промениха мнението си за машинното гласуване на 180%

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък за следващ път извика парламентарната група на инструктаж в партийната централа, съпроводена с режисиран негов монолог в жанр " подготвени сме на всевъзможни отстъпки в Изборния кодекс, единствено не и отвод от хартиената бюлетина ".

 

Само преди година обаче водачът на ГЕРБ имаше напълно друго мнение за машинното гласоподаване и хартиената бюлетина.

 

Публикация във Фейсбук профила му от април 2021г гласи следното:

 

" Всички наши съперници определяха като залог за честността на изборите машинното гласоподаване. Отуснахме средства на ЦИК за закупуването на машини и на вота в неделя

ще има във всяка секция с над 300 гласоподаватели. Вярвам, че целият избирателен развой ще протече обикновено. Оттук-нататък дано хората да вземат решение кой да ръководи. "

 

Във Фейсбук профила на лидерa на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от 4 ноемрви 2021г.  откриваме следното: " Машинно гласоподаване, елементарно е! Всеки ще се оправи! ".

 

Корнелия Нинова също не остава обратно: " Само машинното гласоподаване е гаранция за почтени избори. Българска социалистическа партия сме парламентарната гаранция за машинно гласоподаване ".

 

.

 

Нещата обаче се обърнаха внезапно на 180%. В четвъртък, след маратонското 18-часово заседание на правната комисия, в което ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия одобриха на второ четене измененията в Изборния кодекс, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " настояха целият законопроект да бъде отдръпнат и да се организира нова полемика за изборните правила. Тъй като коалиция " хартиена бюлетина " отхвърли, Политическа партия и Демократична България оповестиха, че напущат пленарната зала и ще се върнат единствено за окончателното разглеждане на изборния закон.

 
Драмата на Бойко Борисов е на първо място имиджова - ГЕРБ към този момент твърдо се пакетира с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в " хартиената " коалиция, което тотално обезсмисля опитите му за " евроатлантическо " болшинство с Политическа партия и Демократична България. По техен адрес Борисов сподели:

" Те са си търсили мотив да счупят и последното работещо Народно заседание. Търсят си мотив да излязат от Народното събрание и да отидат на избори, тъй като апокалипсисът след тях е безвъзвратен и Кирил и Асен го знаят прелестно ".

 

" Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем ", продължи Борисов, който още веднъж сложи под подозрение устройствата за гласоподаване, закупени при неговото държавно управление и заръча да се търсят надеждни машини като тези във Франция или Съединени американски щати.

 

Борисов поиска Народното събрание незабавно да се събере и да вземе решение за разпределяне на пари, с които да се купят машини  " като в Америка "  – предложение, което направиха и от Движение за права и свободи.

 

По време на пресконферецията в централата на ГЕРБ предходната седмица Борисов разгласи, че партията му няма да се откаже от гласуването с хартия, тъй като е поела този ангажимент пред гласоподавателите си.

 

" Ние не се отхвърляме от машините, само че не от машините на Мадуро със софтуера на Мадуро, който го прави президент всякога ", съобщи някогашният министър председател, визирайки венецуелския деспот Николас Мадуро.

 

Машините, с които се гласоподава в България, за пръв път бяха въведени при ръководството на ГЕРБ, припомни Кирил Петков:

 

" Министерският съвет на партия ГЕРБ избра и гласоподава тези машини, не Мадуро, а Борисов избра тези машини. Ние от самото начало желаеме да приказваме за бюджета ".

По-късно думите на Борисов за " машините на Мадуро " бяха повторени и от Движение за права и свободи. От парламентарната естрада Йордан Цонев напомни, че  " преди две години две партии, които към този момент ги няма, са дали своят вот 100 % машини на венецуелския президент Мадуро ".

 

" С тези машини насочиха българската народна власт към венецуелската народна власт, а не към американската народна власт, в която се кълнат сътрудниците от " Демократична България ", добави Цонев.

 

Причината за това ГЕРБ и Движение за права и свободи да приказват за " машините на Мадуро " е, че на последните президентски избори във Венецуела, които бяха извоювани от Николас Мадуро, устройствата бяха на " Смартматик " (която достави и българските машини) и самата компания призна, че 1 млн. гласа са манипулирани. Там обаче те са свързани с мрежата – нещо, което не е реалност в България.

 

 

Борисов настоя Народното събрание незабавно да се събере и да вземе решение за разпределяне на пари, с които да се купят машини " като в Америка ".

Всъщност в законопроекта за промени в Изборния кодекс от Движение за права и свободи внесоха предложение за въвеждане на сходни устройства, само че концепцията бе отхвърлена. Сега обаче от ГЕРБ дават знак, че са склонни да я поддържат. Става дума за машини, които сканират хартиената бюлетина, преди тя да бъде пусната в урната. Предложението на Движение за права и свободи беше тази процедура да се вкара на локалните избори следващата година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР