Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да представят

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да представят
Коментари Харесай

След лидерската среща: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обмислят обща работа върху управленска програма

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска от ПП-ДБ да показват състав на проектокабинет, който биха предложили в границите на втория мандат, с цел да може ГЕРБ-СДС по-лесно да реши по какъв начин да работи с първия мандат.

" Нестандартна е обстановката, по тази причина са ексцентрични предложенията, ексцентрични са и решенията. В случая първия и втория са без значение. Самите вие виждате – в случай че не се разберем за бюджета, а може да се разберем единствено ние да е 3% недостиг и да е консолидиран, на кого различен ще разчитаме? Дали е първият мандат или вторият, няма значение, значимото е да има работещо държавно управление. С господин Петков сме си дали прошка, тъй че нищо в нашите взаимоотношения не попречва каквото и да е било, да свършим хубава работа. Ако вие оферирате кабинет и ние го харесаме, това е друга тематика на диалог. Ако сте водили диалози с другите партии и това също би трябвало да ни го кажете ", съобщи Борисов.

От ПП-ДБ дадоха отговор, че преди да се разисква състав на кабинет е значимо да се уточнят политиките, които да свърши това държавно управление. Асен Василев предложи двете партии да работят по управническа стратегия. Дали това ще се случи, ще стане ясно след разискване в управителните им органи.

В началото на срещата Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би трябвало да намерят метод за сформиране на държавно управление, дали с първия или с втория мандат.

" Считаме, че в сегашната обстановка би трябвало да намерим метод за основаване на държавно управление дали с първия или с втория, само че в противоположен случай отиваме на нови избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем още веднъж в същите договаряния ", сподели Борисов.

Той сложи въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков съобщи, че по отношение на съставянето на държавно управление – това, което ПП-ДБ има като мандат от партиите и гласоподавателите, е, че като първи мандат ПП-ДБ не може да поддържа държавно управление.

" Но сме подготвени да приказваме и да забележим в границите на виновното държание какво може да реализираме като политики, изключително по тематиката на бюджета. За нас е значимо да бъде реализиран 3% недостиг без повдигане на налози и редуциране на обществената стратегия. Отворени сме да приказваме за други секторни политики – като енергетика, правосъдна промяна. Отзовахме се на тази среща, с цел да приказваме за тези промени. Наясно сме, че би трябвало да приказваме за бюджет и то отговорно ", сподели Петков.

Томислав Дончев от ГЕРБ съобщи, че постигането на 3% недостиг не е въпрос на механически елементи, а изисква и някои нелицеприятни промени и попита има ли болшинство, което да поддържа тези промени.

Кирил Петков изрази вяра да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната стратегия на 49-ото Народно събрание.

" Ако в тези последващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала ще е една доста добра първа стъпка, която да демонстрира, че прекосяваме от думи към дейности ", сподели Петков.
Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС посочи, че болшинството, което двете обединения могат да образуват дружно в парламентарните комисии, може да стартира разглеждането на най-важните законопроекти през идната седмица редом с разглеждането на детайлите към държавния бюджет. Затова оферират работните групи сред двете обединения да продължат работа редом с работата на парламентарните комисии.

Двете обединения имат подготвеност дружно да внесат законопроекта за домашното принуждение още през днешния ден, което ще е знак, че има воля двете обединения да стартират работа дружно по законодателната стратегия, уточни тя.

Атанасова удостовери, че ГЕРБ-СДС ще поддържа законопроекта на служебното държавно управление за следствие на основния прокурор и няма разминаване с ПП-ДБ по тази тематика. Ще поддържат и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са заявили поддръжка към законопроекта, импортиран от Министерски съвет, а Политическа партия държат на своя, тъй че и той ще бъде обсъждан. Напомни и че чакат последните законопроекти по ПВУ от служебното държавно управление.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР