Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини вчера ръководството на БНБ,

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини вчера ръководството на БНБ,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова към БНБ: Защо няма доклад за плюсовете и минусите от еврото

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна през вчерашния ден управлението на Българска народна банка, че се бави с подготовката на отчета, който трябваше да проучва изгодите и вредите от въвеждането на еврото у нас от началото на 2024 година " Съгласно решение на Координационния съвет за еврозоната от 13 юли първият вид на отчета ви трябваше да бъде подготвен до края на юли, а окончателният - до края на август. Защо няма отчет, уважаеми членове на Управителния съвет на Българска народна банка? В него трябваше да има две елементи - мнението на Българска народна банка и мнението на Министерството на финансите. Кой не си е приключил работата и имате ли отчет? ", попита водачът на Българска социалистическа партия от парламентарната естрада.
Именно по самодейност на депутатите от левицата шефът и УС на Българска народна банка бяха изслушани по тематиката. От думите на проф. Румен Гечев стана ясно, че Българска социалистическа партия няма да поддържа влизането в еврозоната преди да е ясно, че това ще бъде потребно за хората и стопанската система. 
" Има справедливи неща, които не можем да заобиколим - още с присъединението на България в Европейски Съюз ние сме приели, че като членове ще имаме еврото като валута. Второ - всяка страна взема решение по кое време да стане това и трето - би трябвало да отговаряме на избрани условия, с цел да бъдем признати в еврозоната. Според тези условия сега ние не можем да влезем в еврозоната, най-много поради високата инфлация, условията за недостиг - справедливи макроикономически индикатори ", съобщи Нинова.
" Вярно ли е, че с цел да влезем в тези рамки, би трябвало внезапно да свалим инфлацията до 6-7%, сега тя е 10-11%? Дефицитът да влезе в границите на 3%? И това би трябвало ли да стане с доста внезапно понижаване на разноските - на заплати, на обществени заплащания, финансови разноски? Това би ли довело за криза в българската стопанска система и увеличение на бедността и неравенствата в България? ", добави тя.
Нинова сложи и съответни въпроси: Как ще се отрази на икономическия напредък, на финансовата и банковата непоклатимост, конкурентоспособност на българските компании, резултатът върху настоящата сметка и комерсиалния баланс, покупателната дарба на приходите и депозитите, включително върху инфлационните упования, степента на опазване на суверенитета при ръководството и потреблението на валутните и златните запаси и възможните задължения по погашение на задължения на Европейския съюз и на други страни-членки, които към този момент са в еврозоната?
" Политическото решение за еврозоната ще има своята цена и тя няма да е дребна ", съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той прикани депутатите да се концентрират върху това по какъв начин да разрешат политическата рецесия. По думите му със служебно държавно управление " тази работа с еврозоната няма по какъв начин да стане ". " Въпросът за еврозоната е на първо място друго политически, а не експертен, и отговорът на този въпрос би трябвало да бъде даден от Народното събрание, съобщи шефът на Българска народна банка. 
" Всъщност въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката външна страна на Европа с присъщата на тази външна страна беднотия, корупция, институционална отпадналост и външни зависимости, или би трябвало да бъде направено общо изпитание това да се промени посредством ускорение на съществено към този момент забавения развой на присъединение към Еврозоната, разяснява Димитър Радев, като означи, че показва персоналното си мнение.
Той даде обещание да прати на всички искащи частта от въпросния отчет за еврото, готова от Българска народна банка, до края на седмицата. Другата част би трябвало да е дело на Министерството на финансите. 
" Въпросът за приемането на еврото е с обвързван не с политическо, а с икономическо решение ", опонира депутатът от левицата проф. Румен Гечев. Според него не е правилно, че в случай че не влезем в еврозоната през 2024 година, ще останем в периферията. Той даде образец с страни като Дания и Швеция, които не са въвели еврото и освен не са в периферията, а и са измежду най-конкурентоспособните в света. Същото важи и за Чехия, Полша и Унгария.
" Въпросът ми е на какво съображение Българска народна банка предлага да се вземе политическо решение за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 година ", попита проф. Гечев и добави: 
" Ние, от Българска социалистическа партия, до момента в който не сме сигурни, че това присъединение е в интерес на българските стопанска система и българските семейства, няма да го подкрепим ".
" Управителят на Българска народна банка не отговори на нито един въпрос. " Това установи и Борислав Гуцанов.
  " Отговори ли господин Радев на въпроса за икономическия напредък, финансовата и банковата непоклатимост, конкурентоспособността на български компании и сфера върху настоящата сметка и комерсиалния баланс? Отговори ли на въпроса за покупателната дарба на приходите и депозитите, включително върху инфлационните упования? Отговори ли на въпроса за степента на опазване на суверенитета при ръководство и при потреблението на валутните и златните ни запаси? ", попита Гуцанов.
Депутатът от левицата акцентира, че шефът на Българска народна банка е бил поканен в Народното събрание да дава отговор на въпросите на народните представители, а не да чете лекция.
  " Такава насмешка в Народното събрание от институцията Българска народна банка не сме очаквали ", разяснява той.
Георги Свиленски пък обори шефа на централната банка Радев като уточни, че още предишния петък е било изпратено питането на левицата към Българска народна банка и те са имали задоволително време да се приготвят с разбора.
Не сме удовлетворени от отговорите на нито един от въпросите, съобщи проф. Гечев в заключителното си изявление. Не бе отговорено по какъв начин еврото ще повлияе на настоящата сметка, на комерсиалния баланс, на стопанската система, на Брутният вътрешен продукт, сподели той.
" Не съпоставяме България с Швеция, само че желаеме да разберем по какъв начин нашата страна ще се приспособява към еврото по този начин, че да стане конкурентна. Няма по какъв начин да има сполучлива валутна зона, когато отделните  страни в нея са на друга степен на развиване. Оспорвам изказванието за лихвите. Няма такова нещо, че страните членки на еврозоната получават по-ниски лихви. Еврозоната е затънала в задължения, четири пъти по голями от България. Дефицитите им са доста по-големи. Как тогава ще желаят ние да влезем в тези критерии ", сподели той. Според Гечев за еврото три пъти би трябвало да се мери и веднъж да се реже.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР