Лидерът на босненските сърби от времето на войната в Босна

...
Лидерът на босненските сърби от времето на войната в Босна
Коментари Харесай

Радован Караджич обжалва 40-годишната си присъда

Лидерът на босненските сърби от времето на войната в Босна Радован Караджич ще се яви през днешния ден пред трибунала на Организация на обединените нации, с цел да апелира своята присъда от 2016 година за геноцид и други закононарушения, заяви ДПА.

Караджич и прокуратрата ще апелират присъдата от 40 години затвор по 10 точки за жестокости, в това число за геноцид в Сребреница и за обсадата на Сараево по време на войната в Босна от 1992-95г.

72-годишният Караджич изиска нов правосъден развой, откакто подлага на критика процедурите на Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия.

Прокуратурата апелира оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и упорства присъдата да бъде увеличена на доживотна.

Радован Караджич бе наказан като президент на босненските сърби за геноцид и етническо пречистване на босненските мюсюлмани. Обсадата на Сараево, в която бяха убити 10 000 души в продължение на три и половина години,1 и клането в Сребреница, в което сърбите убиха към 8000 мюсюлмани за няколко дни през юли 1995 година, са считани за най-ужасните жестокости в Европа след холокоста, отбелязва ДПА.

Международният арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия бе закрит през 2017 година и по тази причина обжалването ще се води от Механизма за интернационалните наказателни трибунали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР