Личните лекари няма да могат да се отказват от агресивни

...
Личните лекари няма да могат да се отказват от агресивни
Коментари Харесай

Личните лекари няма да могат да се отказват от агресивни пациенти

Личните лекари няма да могат да се отхвърлят от нападателни пациенти, излиза наяве от последния вид на плана на НРД 2023-2025. Предложението на НСОПЛБ, с което при вербално или физическо принуждение от страна на пациент или околните му лекарите трябваше да имат право да откажат лекуване, е отпаднало от плана. В Рамковия контракт обаче ще бъде записано, че при преустановяване на контракт на НОЗК с персонален доктор, здравноосигурените лица могат да осъществят нов избор на ОПЛ с регистрационна форма за непрекъснат избор отвън нормалния период за промяна на лекаря.

За разискване с Надзорния съвет на НЗОК са останали текстовете, които регламентират какво се случва с икономиите по бюджета на Касата към 30 септември. От БЛС оферират в рамковия контракт да бъде записано, че в случай че при разбора на настоящото осъществяване към 30 септември 2023 година на здравноосигурителните заплащания за ПИМП, СИМП, МДД и БМП се откри предстоящо несъблюдение на плануваните разноски към 31 декември 2023 година на средствата за здравноосигурителни заплащания, оставащите средства може да се употребяват за заплащания единствено за медицинските действия по същите редове при условия и по ред, избрани от Народно събрание на НЗОК и УС на БЛС. От Касата обаче са безапелационни, че УС на БЛС и Народно събрание на НЗОК би трябвало да договарят и подписват Условия и ред за систематизиране на неразходвания излишък от средствата, предопределени за разноски за здравноосигурителни заплащания за ПИМП, СИМП, МДД и БМП в период до 15.11.2023 година, а размерът на неразходвания излишък се открива след отчитане на дейностите за м. ноември на съответната календарна година.

Страните по Рамковия контракт ще могат да изготвят и актуализират критерии за качество и досегаемост на здравната помощ когато и да е на деяние на НРД.

Спор сред Касата и Лекарския съюз провокира и процедура за доклад пред РЗОК. Според БЛС копията от удостоверителните документи за право на компенсации в натура при положение на болест, майчинство, трудови злополуки или професионални болести и заявления при прилагане от обезпечени лица на права на незабавна и неотложна помощ от пакета на НЗОК, които изпълнителите на ПИМП и СИМП дават в РЗОК, са непотребни, защото тези документи се издават от Здравната каса. От Касата обаче не одобряват това условие да отпадне, защото, в случай че отпадне, ще се отхвърлят заплащания при погрешно попълнени данни. Проверките на подадените от изпълнителите на здравна помощ данни за удостоверителните документи се правят ръчно от РЗОК на база на показаните копия от удостоверителните документи. Ако отпадне представянето на копията от документите, следва да се отхвърлят заплащания до приемане на потвърждения за вярно попълнени данни – т.е. до възнаграждение от другата страна на разхода. Копията на удостоверителните документи са нужни на НЗОК за доказване пред другите институции че е лекувано тяхно обезпечени лице, с цел да възстановят осъществения разход, аргументират се от там. 

От Рамковия контракт излиза наяве и че следва основаване на Методика, по която ще се заплаща на изпълнителите на сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдаване за обезпечаване на медицинския личен състав в лечебни заведения, които правят медицински действия в отдалечени, труднодостъпни региони или единствени извършват съответната активност в общината.

С Надзорния съвет следва да бъде разискван броят на леглата в болничните лечебни заведения, тяхното систематизиране и отчитането им при изключителни условия. Тепърва ще бъде договарян и размерът действия в болнична помощ, както и размерът на глобите.

Пълния текст на плана може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР