Либия е изправена пред сериозна заплаха за сигурността си от

...
Либия е изправена пред сериозна заплаха за сигурността си от
Коментари Харесай

Руснаци от „Вагнер“ безчинстват в Либия

Либия е изправена пред сериозна опасност за сигурността си от страна на задгранични бойци и частни военни компании, изключително от съветската група „ Вагнер “, която нарушава интернационалното право, обявиха специалисти на Организация на обединените нации в отчет, с който Асошиейтед прес се е срещнала, съобщи Българска телеграфна агенция.

Експертите упрекват също 7 либийски въоръжени групи за систематично потребление на нелегално задържане за наказване на хипотетични съперници. Те са пренебрегвали законите на интернационалното право и националното законодателство за гражданските права, в това число на закони, забраняващи изтезания. По-конкретно „ мигрантите са извънредно уязвими за злоупотреби с човешките права и постоянно са обект на заробване, изнасилвания и изтезания “, показва екипът, подготвил отчета до Съветът за сигурност на Организация на обединените нации, получен през вчерашния ден от АП.

Богатата на нефт северноафриканска страна потъна в безредици, откакто през 2011 година подкрепено от НАТО въстание смъкна диктатора Муамар Кадафи, който по-късно беше погубен. Впоследствие страната беше разграничена сред съперничещи си държавни управления – едно на изток, подкрепено от военния пълководец Халифа Хафтар, и подкрепена от Организация на обединените нации администрация в столицата Триполи. Всяка от страните е подкрепяна от разнообразни милиции и външни сили. През април 2019 година Хафтар и неговите сили, подкрепяни от Египет и Обединените арабски емирства, започнаха атака в опит да завладеят Триполи. Неговата акция се провали, откакто Турция ускори военната си поддръжка за подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление със стотици бойци и хиляди сирийски наемници.

Споразумение за преустановяване на огъня от октомври 2020 година докара при започване на февруари 2021 г до съглашение за основаване на преходно държавно управление, а за 24 декември бяха планувани избори, които да обединят страната. Гласуването обаче беше анулирано и в този момент Либия е с две държавни управления и двама либийци, които настояват, че заемат министър-председателския пост. Споразумението за преустановяване на огъня призоваваше за бързо евакуиране на всички задгранични бойци и наемници, само че съгласно създателите на отчета, „ има малко достоверни доказателства за каквото и да е широкомащабно евакуиране, осъществявано до днешна дата “.

Според отчета, опозиционни групи от Чад работят от Либия, а Хафтар е наел судански бойци. Подкрепяните от Турция сирийски бойци са били виждани от специалистите на Организация на обединените нации в държавни военни лагери в Триполи, до момента в който свързани с Хафтар сирийски бойци работят паралелно с членовете на групата „ Вагнер “ в стратегическия северен град Сирт и близкия Джуфра. Поне 300 от тези сирийци са се върнали вкъщи и Хафтар не е попълнил редиците с други бойци, се споделя в отчета.

Експертите на Организация на обединените нации не престават да изследват разполагането на бойците на „ Вагнер “ и прехвърлянето на оръжия и свързани с тях материали в поддържа на интервенциите им. „ Вагнер “ се показва като частен реализатор по контракти за военна помощ, а Кремъл отхвърля всякаква връзка с нея. Съединени американски щати обаче сочат като лицето, финансиращо групата, Евгений Пригожин – олигарх, непосредствен до съветския президент Владимир Путин.

Докладчиците на Организация на обединените нации пишат, че таблет „ Самсунг “, зарязан на бойното поле в Либия от наемник, член на „ Вагнер “, който Би Би Си са получили при започване на 2021 година, е достоверен. В него е имало карти за разположението на 35 необозначени противопехотни мини в региона Айн Зара, южно от Триполи, който по това време е бил фронтова линия под контрола на Хафтар, подкрепян от „ Вагнер “. За няколко от тези мини в никакъв случай не е било обявено, че са сложени в Либия и заради това прехвърлянето им там е в нарушаване на оръжейното ембарго на Организация на обединените нации, означават създателите на отчета. Те са получили и информация за установяването на противотанкови мини в региона на позиции, в началото заемани от „ Вагнер “ в южната част на Триполи.

Липсата на маркировка за съществуването на противопехотни и противотанкови мини и на предизвестия към цивилни къде в региона са сложени, е нарушаване на интернационалното филантропично право от „ Вагнер “. Таблетът на войник от „ Вагнер “ е съдържал също лист с поискано съоръжение, в това число дронове и танкове, което би нарушило ембаргото, в случай че те бъдат доставени. Докладчиците са открили 18 прехвърлянето на оръжие и четири случая на военно образование в интервала март 2021–април 2022 година, в нарушаване на оръжейното ембарго на Организация на обединените нации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР