Либерото на женския ни национален волейболен отбор Жана Тодорова и

...
Либерото на женския ни национален волейболен отбор Жана Тодорова и
Коментари Харесай

Жана Тодорова: Надявам се през юли да мога да се присъединя към националния отбор

Либерото на женския ни народен волейболен тим Жана Тодорова и една от най-хубавите състезателки в света на този пост пропусна Световното състезание в Полша и Нидерландия поради травма. За страдание контузията се оказа сериозна и тя претърпя интервенция на предна кръстна връзка, което я извади и от присъединяване за целия сезон, в който трябаше да бъде част от румънския Рапид (Букурещ). След интервенцията Жана стартира дълъг оздравителен развой. Въпреки това тя откри сили да участва на откриването на междунродния шампионат „ Звезди на бъдещето “ в зала „ Левски София “, къто поздрави младите състезатели и състезатели.

Жана Тодорова съобщи, че възобновяване й ще отнеме сред 7 и 9 месеца, като изрази вяра, че в случай че всичко върви добре, да успее да се причисли към женския народен тим през месец юли. Ето още какво сподели тя в изявление за BGvolleyball.com за себе си, за претърпяната контузия и възобновяване:
 Марица (Пловдив) пожела бързо възобновяване на Жана Тодорова Марица (Пловдив) пожела бързо възобновяване на Жана Тодорова
- Как се чувстваш сега?

- Месец и половина след интервенцията на предна кръстна връзка се усещам добре. Бях обездвижена и с патерици 30 дни. В начало ще е по-трудно придвижването сгъване–разгъване на самото коляно. Отнема повече време. Самото възобновяване от интервенцията е на половина физически и на половина душевен да се спавиш с компликациите. Мислех, че по-лесно ще се оправя, само че очевидно е по този начин.

- Колко време ще е възстановянето?

- Докторите споделиха сред седем и девет месеца. Тоест към седем месеца няма да мога да се състезавам.

- През идващото лято за женския народен тим следва Лига на нациите и по-късно европейско състезание. Ще успееш ли да се включиш?

- Надявам се, че ще мога да се включа към юли месец. Силно се надявам, че ще мога да оказа помощ, само че преди всичко ще виждам да се възстановя на 100%, тъй като здравето е най-важно.

- Каза на половина физически, на половина душевен. Как се справяш душевен?

- Като за първа такава сериозна травма, мисля че се оправям добре. Естествено от време на време те обземат някакви отрицателни мисли, само че към този момент ги превъзмогвам. Щом и рехабилитаторът ми споделят, че вървят нещата, а би трябвало да се има религия най-много на него, значи е добре. Той е моята опора сега.

- Когато разбра, че ти следва интервенция по какъв начин го одобри?

- Не можех да допускам, още не мога. И до момента заставам от време на време у дома и още не мога да осъзная протичащото се, че толкоз дълго време не мога да се състезавам. Но това го има в професионалния спорт. Може би след време ще бъде единствено като неприятен спомен.

- Колко ти липсва волейбола?

- Всекидневното натоварване не ми липсва. Липсва страстта, която усещаш вътре на игрището. Тя не може да се размени с нищо друго в живота. Но въпреки това мога да извозвам повече време с околните и фамилията ми, за което до момента в последните няколко години не съм имала опция. Не съм имала празници с тях, естествени човешки неща. Имам семейство и другари, които ми дават доста огромна опора, дават ми сили и без тях нямаше да са толкоз добре нещата.

- Къде ще прекараш Коледните и новогодишните празници?

- В Пловдив ще бъда със фамилията ми.

- За първи път ще ти бъде май след много време?

- Да, по този начин е. В последните години все бях ангажирата или с клубен тим или с националния отбор през зимата. Или когато съм играла в България бе съвсем същото, тъй като когато си професионален състезател нямаш време за естествени празници.

- Сега почувства ли магията на Коледа?

- Още ми е малко мъчно. Иска ми се процесът на възобновяване да протича по-бързо. Бях в София за процедури, само че в този момент в Пловдив мисля, че ще усетя магията на празниците.
 Рапид показа Жана Тодорова Рапид показа Жана Тодорова
- Контузията ти попречи да бъдеш част от Рапид (Букурещ), след възобновяване ще продължиш ли с него?

- Имахме диалози. От клуба споделиха, че в случай че всичко е наред и съм изцяло възобновена, ще ме чакат за идващия сезон. Това е добър тим с визия и упоритости за шампионска купа. Надявам се да го осъществят. Може би и аз ще съм част от този развой.

- Бе за последно с Нася Димитрова и Лора Китипова в един тим. Сега Лора е в Казахстан. Мислила ли си още веднъж да бъдете съотборнички?

- Да, другият вид е да отида там, където Лора играе, тъй като очевидно ориста ни среща по всевъзможни способи. Или при Нася, или при Лора ще бъда. (смее се)

- Успя да присъстваш на откриването интернационалния шампионат " Звезди на бъдещето " за момчета и девойки до 15 години на Левски София. Какво мислиш за него?

- Много добра самодейност и страховит шампионат. Навремето, когато бях на 15 години, нямаше интернационалните съревнования в България. Играехме единствено в Коледния шампионат на Звезди 94. Преди всяка Коледа бяхме в 81-о училише в София и този миг го чакахме с неспокойствие. Страхотни страсти, съвсем всички от националния тим са минали от там. Сега този шампионат на Левски София, с тази организация и с този жар в очите на децата, е страховит. Вярвам и съм сигура, че след него младите участници ще са израстнали още повече. След няколко години, някои от тях, считам, че можем да ги забележим в националните тимове на обособените страни.

- Да приключим с едно благопожелание?

- Пожелавам на всички почитатели и другари на волейбола да са здрави преди всичко. Любовта им към волейбола да не угасва. И радостни празници на всички!

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Шампионската лига за мъже и дами и Световното клубно състезание за дами, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР