Либерия е малка страна на западното крайбрежие на Африка. Някога

...
Либерия е малка страна на западното крайбрежие на Африка. Някога
Коментари Харесай

Къде се провеждат най-корумпираните избори според Гинес

Либерия е дребна страна на западното крайбрежие на Африка. Някога е била колония на освободени плебеи от Съединени американски щати и по този начин се ражда името ѝ. Макар и това да е формалната версия за придобиването на името, а историята е доста по-стара и преселници са идвали от околните региони. През 1847 година печелят самостоятелност и с това стартират да се борят за един от най-странните върхове на Гинес. След оповестяването на самостоятелност, Либерия стартира да основава държавно управление, да приказва за народна власт и да мисли за светлото идно бъдеще.

Единственият проблем е, че по пътя не откриват толкоз вдъхновяващи водачи, колкото корумпирани лица с известни недостатъци и наклонност към корист на властта.

По една или друга причина към изборите постоянно се появяват и измамите. Едва ли има мъдрец, който да не е проповядвал демокрацията като форма на най-висша независимост, в която един човек се трансформира в прислужник за един народ. За жал, когато идват избори в Либерия, прислужникът е ангажиран повече с изчисление на парите в хазната, в сравнение с с евентуалните решения на проблемите. Никой даже не подозира, че доста скоро тази дребна страна ще влезе в върховете на Гинес с едно особено достижение.

На 17-те избори за президент на страната ще вземат участие Томас Джей Фокнар и Чарлз Д.Б. Кинг. Ако Кинг завоюва, това ще бъде неговия 3-и мандат в ръководството. За следващ път се приказва за смяна и всички се кълнат, че ще излязат да гласоподават. Мотивацията на гласоподавателите е да отхвърлят най-сетне партията на Тру Уиг, която стартира да съществува от 1878 година. Кинг поема значими управителни позиции от 1904-1912 година като основен прокурор. След това е министър-председател на страната до 1919 година.

 CBD_King_of_Liberia

Снимка: By Harris & Ewing – This image is available from the United States Library of Congress’s Prints and Photographs divisionunder the digital ID cph.3c14796.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4687149

И по този начин на идните избори Чарлз Д.Б. Кинг се приготвя за избори. Изборите са тежки, разменят се доста сурови реплики и дуплики сред претендентите и макар набиращия скорост яд, Кинг още веднъж печели изборите. 17-я президент на страната даже не подозира, че след известно време ще влезе в книгата „ Рекордите на Гинес “.

Оказало се, че и двете страни са имали предпочитание да фалшифицират изборите, просто хората на Кинг не желали да рискуват и напечатали доста по-сериозно количество бюлетини. Освен обстоятелството, че успеха носи международна популярност и на практика никой не го смъква от поста, Кинг продължава да държи страната в стопански колапс. Цялата страна чака от него да изиска заем от Съединени американски щати, само че тъй като документите се преглеждат към 7 месеца, равнището на гнева се покачва фрапантно. Белият дом по този начин или другояче утвърждава заема, само че сената отхвърля това предложение. В този миг в страната стартират да се прокрадват и непознати въздействия от Франция и Англия.

Първият заем идва от английското държавно управление, откакто Либерия става част от Организация на обединените нации. През 1934 година се подписва контракт с Firestone за експорт на каучук от страната и с това бюджета се закрепва най-малко доста в идващите няколко години. Краят на определения президент идва през 30-те години, когато се разгласява и специфичен отчет от Организация на обединените нации за обстановката в страната. Политическата картина наподобява извънредно отчайваща:

„ Вицепрезидентът Янси и други висши чиновници на държавното управление на Либерия, партнирайки с окръжните надзиратели и комисари, започнаха да набират работна ръка за пътно строителство, да изпращат работна ръка в чужбина, употребявайки услугите на гранична полиция. Всички чиновници са получили позволение да употребяват мощ. В селата се следи нараснало равнище на боязън, а локалните вождове са били унижавани, до момента в който хората им се транспортират от една точка до друга като добитък. “

Това е единствено дребна част от страховития отчет. След него държавното управление подава оставка. Кинг умира на 4 септември 1961 година. След това никой не е съумял да счупи върха за машинация по време на демократични избори.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР