Либералният испански вестник „Ел Паис“ (elpais.com) отново приписва рекорди на

...
Либералният испански вестник „Ел Паис“ (elpais.com) отново приписва рекорди на
Коментари Харесай

Испански вестник обяви Перник за града с най-мръсен въздух

Либералният испански вестник „ Ел Паис “ (elpais.com) още веднъж приписва върхове на Перник. Противно на упованията през януари те да са свързани с маскарада Сурва,отново става дума за нечист въздух. В пространна публикация с създател Антонио Лопес Диас се твърди, че Перник, дребен град в България, е един от най-замърсените градове в Европейския съюз и се споделя за източниците на замърсяване на въздуха като се показват колите, Топлоелектрическа централа „ Република “, който е на твърдо гориво, битовото отопление с въглища, оповестява gradski.org.

Авторът на публикацията цитира и доктор Кадийска, шеф на болничното заведение за лекуване на белодробни заболявания в Перник. Според него тя съобщила, че през последните години броят на пациентите е повишен, а а 80% от болесттите, от които те се лекуват – бронхиална астма, рак на белия дроб и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), са провокирани от замърсяване на околната среда.

Като главен собствен източник на информация създателят е показал Генади Кундарев, представител на българската екологична неправителствена организация „ За Земята “.

Наред с казуса на мръсния атмосферен въздух, в публикацията се визира и тематиката с противозаконния въгледобив. От организацията „ За Земята “ са се похвалили пред испанския публицист, съгласно който подземният въгледобив в Перник публично е преустановен през 1966, само че ние добре знаем, че подобен имаше и след 2004 година, че са разпространявали в Перник брошури с безплатния телефонен номер за рецесия на Министерството на стопанската система и енергетиката, с цел да осведоми популацията за противозаконни минни действия. В тях бил отправян апел към популацията да не купува противозаконни въглища, а на незаконните миньори се предложила уеб връзка, с цел да намерят различна работа. В публикацията има и правилни обстоятелства, като това, че незаконният въгледобив е дело на проведена незаконна група, само че изнесеното звучи повече като реклама на неправителствената организация на гърба на Перник. Повдигнатите проблеми съществуват, добре познати са на перничани, само че Перник от дълго време не е измежду градовете с най-мръсен въздух освен в Европа, само че и в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР