Либерализацията на енергийния пазар от 1 юли тази година не

...
Либерализацията на енергийния пазар от 1 юли тази година не
Коментари Харесай

Стойнев: От бързането на управляващите с либерализация на пазара на ток ще пострадат хората

„ Либерализацията на енергийния пазар от 1 юли тази година не е наложителна и тя ще докара до безпорядък. ”

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Драгомир Стойнев от парламентарната естрада.
Той изясни, че това значи, че от 1 юли НЕК към този момент не е публичен снабдител и няма по какъв начин да се прави енергийния микс с въглищните централи.


„ Една въглищна централа към този момент затвори и никой с изключение на Българска социалистическа партия не повдигна въпроса какво се случва с хората в нея и къде ще намерят те прехранване. Управляващите замълчаха ”, напомни Стойнев.


Социалистът акцентира, че сега сме в неуместната обстановка, при която се затварят въглищни централи, изнасяме въглищата за Северна Македония и Сърбия, които създават сила, замърсяват околната среда, а ние по-късно я купуваме от тях.


„ Как да сме конкурентоспособни, когато слагаш един налог от 55 евро, в случай че сме понижили нашите излъчвания по отношение на 90-та година с 43%? Тоест, този модел е мъртвороден. Той би трябвало да бъде отстранен и още на следващия ден ще внесем законопроект, който ще забави с една година тази либерализация ”, сподели националният представител от Българска социалистическа партия.
И се аргументира: „ Никъде в европейската инструкция не написа, че либерализацията би трябвало да се направи през 2024 година Затова да я отложим с една година и да изготвим един добър модел, с цел да не пита бизнесът къде са парите и хората да са спокойни, че цената на тока няма да се усили. ”


Стойнев обърна внимание, че поради това бързане за либерализацията, единствено с цел да се вземат парите от ПВУ, ще пострадат хората.
„ Проблемът е, че Асен Василев взе парите за награди на производителите от Фонда за енергийна сигурност, и в този момент в него няма задоволително средства. И ръководителят на КЕВР би трябвало да реши – да ги даде на бизнеса или на хората. Ако не даде на бизнеса – производителите банкрутират и хората остават на улицата. Ако не компенсира хората – сметките им за ток се усилват. Това се получава, когато не разбираш и правиш един неправилен модел ”, сподели Драгомир Стойнев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР