Левски върви безпогрешно до момента турнира за Купата на България.

...
Левски върви безпогрешно до момента турнира за Купата на България.
Коментари Харесай

Левски да вземе Купата само с победи? С Мъри е възможно

Левски върви безпогрешно досега шампионата за Купата на България. В присъединяване си през този сезон дотук " сините " имат 4 победи от 4 мача при внушителната голова разлика 14-2. И в случай че първите 3 противника - Марек, Септември Симитли и Септември Сф, бяха втородивизионни, а успехите над тях - наложителни, то триумфът в първия полуфинал против Лудогорец в Разград с 3:2 в действителност бе впечатляващ и малко предстоящ. А беше реализиран с добра игра и изцяло справедливо.

Подобен ход не е нещо невиждано в историята на клуба. Напротив - Левски е печелил цели 14 пъти купата, без да допусне загуба или тъждество. За сметка на това обаче, подобен поход в шампионата не е имало от дълго време и от последния изминаха цели 17 години. Интересното е, че и тогава старши треньор на отбора е Станимир Стоилов. Мъри реализира това в първия си сезон отпред на Левски и първия в кариерата си на ментор изобщо - 2004/05. Тогава той и неговите момчета подвигнаха трофея след 6 победи от 6 мача и голова разлика 15-2. И в това издание на шампионата " сините " започнаха с по-непретенциозни съперници - Несебър и Етър. Тези два отбора бяха във Втора лига тогава, а Левски ги победи в един мач като посетител надлежно с 5:0 и 3:0. На четвъртфинала противникът бе първокласен - Нефтохимик, само че в един мач на " Герена " и неговото превъзмогване не се оказа проблем - 3:0.
 Левски тренира при зимни условия без двама основни играчи
Левски тренира при зимни условия без двама основни играчи

Кордоба и Петков имаха болежки

Така се стигна до полуфиналите, където към този момент съперникът стана сериозен - към момента настоящият първенец Локомотив Пд. И тук имаме съвпадане с сегашния сезон, тъй като и в този момент Левски се изправи на тази фаза против първенеца. През 2005-а пловдивският отбор бе преодолян с две победи — 2:0 на " Лаута " и 2:1 в София, като и в двата мача " синият " вратар Димитър Иванков избави дузпи в основни моменти. В първия случай на Мартин Камбуров, а в реванша на " Герена " - на Илами Халими. Другото, което също би могло да се повтори при класиране на Левски на край, е вероятно там противник да е ЦСКА. Именно през 2005-а за последно имаше Вечно дерби в разногласието за Купата на България. Тогава Левски на Станимир Стоилов победи ЦСКА на Миодраг Йешич в трагична борба с 2:1. Головете вкараха Даниел Боримиров и Валери Домовчийски, а за ЦСКА Христо Янев понижи от дузпа. И тогава, и в този момент регламентът на шампионата е същият, а мачовете, които би трябвало да се изиграят, с цел да се завоюва трофеят, са общо 6.

Най-убедителни и с най-вече победи до взимането на Купата " сините " са били през сезон 1945/46. Тогава печелят 9 мача от 9 вероятни, при обща голова разлика 29-4.

Интересното е, че Станимир Стоилов има и един сезон в клуба като състезател, в който взима Купата единствено с победи - 1990/91 - 8 от 8. Така се случи и през 1993/94, когато пък капитан и най-хубав състезател на тима беше сегашният притежател Наско Сираков.

И по този начин в петък, както и по-късно на възможния край, ще стане ясно кадърен ли е и този Левски да направи непогрешим рейд до спечелването на Купата, който ще бъде 15-и подобен в историята на клуба.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР