Левичарството е сравнително рядко, като само около 10% до 15%

...
Левичарството е сравнително рядко, като само около 10% до 15%
Коментари Харесай

Науката зад Това Защо Някои Хора са Левичари

Левичарството е относително рядко, като единствено към 10% до 15% от популацията са левичари.

Предпочитанието коя ръка да е „ главната “ се вижда още в ранна детска възраст. Причините, заради които някои хора са левичари, към момента не са изцяло изяснени.

В тази публикация ще разгледаме науката зад левичарството, в това число какво го предизвиква, по какъв начин въздейства на мозъка и за какво е зародило.

Какво предизвиква левичарството?

Смята се, че левичарството (Синистралност) се предизвиква от композиция от генетични фактори и фактори на околната среда.

Първоначално вярването е било, че един ген е виновен за определянето на доминирането на ръцете.

Скорошни изследвания обаче демонстрират, че желанието за ръце се въздейства от голям брой гени, евентуално до 40.

Въпреки че всеки ген може да има дребен резултат самичък по себе си, дружно те имат доста въздействие. Изглежда, че някои от тези гени вземат участие в установяването на цялостната асиметрия на тялото по време на ранното развиване.

Въпреки това учените са разпознали единствено стеснен брой гени и е евентуално други фактори като пренаталната среда и културните въздействия също да допринесат за предпочитането за потребление на лявата ръка.

Проучванията също демонстрират, че левичарството е склонно да се популяризира в фамилиите, което допуска, че може да има генетичен съставен елемент. Все още обаче не са разпознати характерните гени, които са виновни за левичарството.

Факторите на околната среда също могат да играят роля за левичарството. Например, някои изследвания допускат, че излагането на избрани хормони в утробата може да усили вероятността от левичарство.

Освен това изследванията също демонстрират, че левичарството е по-често при хора, които са родени прибързано или са с ниско тегло при раждане.

Как левичарството въздейства на мозъка?

Левичарите се свързват с разлики в структурата и функционалността на мозъка спрямо десничарите.

Например, някои изследвания демонстрират, че мозъците на левичарите имат повече връзки сред двете полукълба, което може да помогне да се компенсира обстоятелството, че лявото полукълбо (което нормално е преобладаващо при хората с дясна ръка) е по-малко преобладаващо при левичарите.

Освен това левичарите може да са по-добри в избрани видове задания, като да вземем за пример пространствено логическо размишление, заради разликите в мозъчната конструкция и функционалност. Въпреки това, левичарството се свързва и с нараснал риск от някои неврологични положения, като дислексия и шизофрения.

Защо е зародило левичарството?

Еволюционните аргументи зад левичарството не са изцяло разбрани, само че има няколко теории, които са преглеждат.

Една доктрина допуска, че левичарството може да се е развило като метод за увеличение на разнообразието в популациите. Тъй като левичарството е относително рядко, то може да е осигурило преимущество за оцеляване в обстановки, в които са били нужни непредвидени придвижвания, като да вземем за пример по време на борба или лов.

Друга доктрина допуска, че левичарството може да се е развило като метод за възстановяване на общественото съдействие. Тъй като левичарството е относително рядко, левичарите може да са били по-забележими в обществените групи, което би могло да докара до засилено съдействие и обществено обвързване.

Погрешно разбиране за лявата ръка

Едно постоянно срещано неправилно разбиране за лявата ръка е, че тя по своята същина е по-слаба или по-малко способна от дясната ръка. Това обаче е погрешно.

Въпреки че е правилно, че доста принадлежности и уреди са предопределени за потребление с дясна ръка, левичарите са изцяло способни да употребяват лявата си ръка за разнообразни задания и действия и даже могат да превъзхождат десничарите в избрани области.

Всъщност някои изследвания демонстрират, че левичарите могат да имат избрани преимущества, като да вземем за пример по-добро пространствено мислене и креативност.

Други вероятни неправилни схващания за левичарите могат да включват:

  • Левичарите са по-тромави.
  • Левичарството е симптом на отклоняване или аномалия.
  • Левичарите са по-склонни да имат усложнения в ученето или проблеми с психологичното здраве.
  • Левичарството е резултат от неприятно родителство.
  • Левичарите не са толкоз положителни в спорта или други физически действия, колкото десничарите.

Важно е да се означи, че всичко това са неправилни схващания и че левичарите са също толкоз способни и способени, колкото десничарите.

Важно е да се заобикаля поддържането на нездравословни стандарти или догатки за левичарите и да се възхваляват неповторимите качества и гении на всички хора, без значение от преобладаващата им ръка.

Известните левичари

Много велики хора в историята са били левичари, в това число художници, музиканти, политици и спортисти. Ето единствено няколко образеца:

  • Алберт Айнщайн – физик и нобелов лауреат
  • Леонардо да Винчи – прочут художник и откривател
  • Лудвиг ван Бетовен – фамозен композитор
  • Кралица Елизабет II – кралица на Обединеното кралство
  • Владимир Ленин – съветски бунтовник, политик
  • Махатма Ганди – индийски водач и деятел за самостоятелност
  • Диего Марадона – аржентински футболист и треньор, считан за един от най-великите на всички времена
  • Юлий Цезар – римски общественик и пълководец
  • Наполеон Бонапарт – френски пълководец и император.
  • Бил Гейтс – бизнесмен и човеколюбец
  • Мария Кюри – физик и химик от полски генезис и първата жена, спечелила Нобелова премия
  • Рафаел Надал – испански тенисист и нееднократен първенец от Големия шлем
  • Опра Уинфри – медиен изпълнителен шеф и водещ на токшоу
  • Пол Маккартни – английски музикант и член на The Beatles

Тези хора, дружно с безчет други, са постигнали огромен триумф и са създали забележителен принос в своите области, доказвайки, че левичарството не е спънка за триумф или достижения.

Заключение

Левичарството е комплицирана човешка линия, която се въздейства както от генетични фактори, по този начин и от фактори на околната среда.

Докато точните аргументи, заради които някои хора са левичари, към момента не са изцяло изяснени, изследванията демонстрират, че левичарството е обвързвано с разлики в структурата и функционалността на мозъка и може да се е развило по разнообразни аргументи, в това число за увеличение на разнообразието в популациите и възстановяване на общественото съдействие.

Левичарството не е проблем или минус по никакъв метод. Всъщност да си левичар е просто естествена разновидност в човешката биология, тъкмо както да имаш сини очи или къдрава коса.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР