Летящо превозно средство, което ще бъде масово и всеки ще

...
Летящо превозно средство, което ще бъде масово и всеки ще
Коментари Харесай

Летяща машина ще ви отведе над реки, гори и пустини със 100 км/ч ВИДЕО и СНИМКИ

Летящо транспортно средство, което ще бъде всеобщо и всеки ще може да си купи? Не, към този момент не е научна фантастика, а има основан рабонещ първообраз. Запознайте се с Джетсън I (Jetson One) машина, която може да води своя водач в полет над гори, вода и земя. При това, употребявайки силата на електричеството.

Името на неповторимата машита се корени в американския ситком The Jetsons, който през 60-те години на XX век преглежда концепцията за летящи “коли”, с които ще се предвижват фамилиите на бъдещето.

Днес Джетсън I развила впечатляващите 100 км/ч и може да измине над 30 километра с едно зареждане. Електрическото летящо транспортно средство с отвесно политане и кацане бе показано през октомври 2021 година, а доставките за 2022 година бяха незабавно разпродадени.



Шведско-полската компания, която основава Джетсън I, към този момент приема поръчки за идната година. Цената на удоволствието да полетиш във въздуха е $92,000. Сума, за която може да си позволите и невероятни коли, които обаче няма да ви разрешат да прелетите над гора, да вземем за пример.

Питър Термстон, един от двамата основатели на концепцията, споделя: “Първият път, в който летях, беше необикновено. Чувството е тотално ново, има еуфория. Отворихме ново измерение за хората”.

Оказва се, че основателите на Джетсън I имат надалеч по-кардинални проекти за концепцията си. Те считат, че е напълно реалистично до няколко десетилетия този метод на предвижване да стане всеобщ, а това да промени радикално превозът подобен, какъвто го познаваме.

Те към този момент възнамеряват да основат нова версия, която да има две места, която евентуално ще бъде основана в идващите четири години.

“Към края на десетилението желаеме да имаме четириместна летяща кола на пазара, която да измести естествения фамилен автомобил. И всички ще я искат”, самоуверено декларира Термстон, който твърди, че с цел да се трансфорат градовете в по-добро място за живот всеобщия превоз би трябвало да се промени, като се “качи” във въздуха.

“Хората мислят, че това е полуда, само че ние имаме вяра, че всеки може да бъде водач до края на десетилетието. Еволюцията се случва бързо”, прибавя той.

Терстром и неговия партьор Томаш Патан основават Джетсън през 2017 годиина, откакто обмислят концепцията няколко години. След година те стартират да включват в плана системи за сигурност, които да подсигурят полета. Някои от тях са аварийни мотори, ограничители на скоростта и разнообразни датчици.

Дженсън I не се нуждае от писта, с цел да излети, и е издигнат по този начин, че да обезпечи гладко кацане за водача.

Днес неповторимият артикул се радва на нечуван интерес. Създателите му споделят, че получават питане за поръчка на всеки 15 минути 24 часа дневно. А на няколко часа се появява вложител, който желае да купи цялата компания.

“Хората желаят да бъдат част от историята. Представете си да бъдете един от първите в света, който да има Джетсън”, разяснява Терстром

Самата машина тежи 86 кг, като оптималната тежест на нейния водач може да бъде 85 кг. Животът на батерията стига за 20 минути, като се зарежда максимарно за 2 часа. Управлението се реализира посредством джойстик и педал за скоростта.

Джетсън би трябвало да съблюдава разпоредбите за хвърчене, които се ползват в другите страни, които варират, само че за момента с него не може да се лети в градовете.

Както обаче видяхме, неговите основатели имат вяра, че това напълно скоро ще се промени. Като самите хора в бъдеще ще избират да пътуват по въздух, вместо по асфалт. Термстон и Патан се надяват, че 15% автомобилния превоз през днешния ден ще се трансформира във въздушен към 2035 година, а към средата на века дялът ще нарасне до впечатляващите 50%.



“Желаем да създадем огромните градове по-добро място за живот”, настояват иноваторите. Според, които тази транспортна гражданска война би разрешила мегаполисите да станат по зелени, което ще увеличи качеството на живот.

Засега обаче концепцията им е по-скоро е изключение, само че идната стъпка следва, а точно – основаването на двуместна летяща кола с място за багаж.

Въздушната гражданска война в превоза има и други пионери. Припомняме, че още през лятото на 2021 година автомобилът аероплан AirCar извърши полет сред словашките летища Нитра и Братислава, който продължи 35 минути. След кацането машината се трансформира в спортна кола и продължи по улиците на града, а зад кормилото му беше неговият основател Стефан Клайн.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР