Летният туризъм продължава да доминира сектора както при международните, така

...
Летният туризъм продължава да доминира сектора както при международните, така
Коментари Харесай

Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Летният туризъм продължава да господства бранша както при интернационалните, по този начин и при вътрешните пътувания

© Надежда Чипева Още по тематиката
Българите са нараснали мощно почивките в чужбина през декември

Почиващите в България чужденци са главно от прилежащите страни
29 яну 2018
Графика на деня: Приходите от нощувки надвишават 152 млн. лева през септември
13 ное 2017 Българите усилват мощно разноските си за туризъм вътре в страната
Рекорден растеж на приходите от туристи регистрира България за предходната година: постъпленията от непознати туристи са нарастнали с 9%, а от вътрешни пътувания - с близо 30%. Така в локалната промишленост приходите от туризъм за пръв път надвишават 8 милиарда лева, сочат данни на Българска народна банка и Национален статистически институт.

Подробни елементи за растежа липсват, само че евентуално фактор са множеството полети на нискотарифни компании, мощния летен сезон и лекото нарастване в цените. Сигурно е, че летният туризъм продължава да господства: при интернационалните пътувания 4.9 милиарда лева са приходите, пристигнали в интервала сред май и септември. Сходна е картината и с българските туристи - за третото тримесечие (юли - септември) те са похарчили над 594 млн. лева за пътувания в страната, което е към половината от всички разноски за годината.

Рекорден растеж на постъпленията

Информацията от платежния баланс на Българска народна банка демонстрира, че приходи от пътуванията на чужденци към България за предходната година са били 6.89 милиарда лева Същевременно, в случай че се съберат и данните за разноските за пътувания на български жители, които Националният статистически институт обобщава, това прибавя още 1.14 милиарда лева към изхарчените средства в страната. Така общо за годината българският туризъм за пръв път е минал границата от 8 милиарда лева приходи.

Според данните от платежния баланс за предходната година задграничният туризъм е донесъл 6.895 милиарда лева, което е растеж от 9.3% на годишна база. Данните на министерството на туризма сочат, че през 2017 година в България визитите от чужденци са били близо 8.9 милиона, като също има нарастване на годишна база - с повече от 7%.

Българско завръщане

Във вторник Националният статистически институт разгласява данните за разноските за туризъм на популацията за последното тримесечие на годината. Обобщено, информацията за 2017 година демонстрира, че българите са похарчили 1.602 милиарда лева за своите персонални и професионални пътувания, което е мощно нарастване по отношение на миналата година, когато за тази цел са били изхарчени 1.27 милиарда лева Традиционно по-голямата част от тази сума отива за пътувания вътре в страната и 2017 година не е изключение.

За годината разноските за туризъм на популацията в България са били 1.14 милиарда лева, което е доста висок растеж по отношение на миналата година. Данните за 2016 година демонстрират, че за туризъм в България българите са изхарчили 794 млн. лева, или с към 30% по-малко по отношение на миналата година.

Същевременно и през двете години разноските за пътувания в чужбина се резервират релативно идентични. По данните на статистиката те се движат сред 450 и 490 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР