Леонардо да Винчи е един от най-известните художници в историята.

...
Леонардо да Винчи е един от най-известните художници в историята.
Коментари Харесай

Изобретения на Да Винчи, които можеше да променят света

Леонардо да Винчи е един от най-известните художници в историята. Но неговият талант не се ограничавал единствено до изкуството – италианецът бил и брилянтен откривател в сферите на инженерството, химията, хидродинамиката, оптиката, пиротехниката, анатомията и физиката. Леонардо нарисувал доста изобретения, които били действително осъществени стотици години след неговата гибел – от хеликоптери и бронирани коли, през калкулатори и костюми за гмуркане, до роботи, които да оказват помощ на хората. Представете си по какъв начин щеше да наподобява светът през днешния ден, в случай че тези хрумвания на Леонардо да Винчи бяха осъществени още тогава.

Летателен уред

Една от най-известните хрумвания на италианския художник е летящата машина. Моделите му на самолети отразяват наблюдателността и изображението му, както и голямото му предпочитание да се носи като птица в небето.

 Един от чертежите на летателни апарати. Wikimedia Commons Един от чертежите на летателни апарати. Wikimedia Commons

Един от моделите му се състоял от дървена рамка с обсег на крилете към 10 метра. Крилете е трябвало да бъдат покрити с коприна, с цел да се сътвори лека, само че здрава мембрана, сходно на крилете на прилеп. Пилотът трябвало да лежи с лицето надолу, въртейки педали, свързани със серия от макари и въжета.

Съществува легенда, че да Винчи е тествал летателния си уред с един от своите чираци. Но пробата не бил сполучлив и чиракът паднал и си счупил крайници. Няма писмени доказателства в удостоверение на подобен тест. Учените удостоверяват, че машината е била способна да лети, откакто се издигне във въздуха, само че е невероятно един човек да я накара да излети.

Бронирана машина

Много от изобретенията на да Винчи са ориентирани към военното дело, основно тъй като е получавал финансиране от дукът на Милано, който трябвало да пази града от французите. Едно от известние изобретения на италианския художник е бронираното транспортно средство, което доста хора считат за първоизточника на модерния танк.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Бронираният автомобил на Леонардо имал оръдия, сложени на кръгла платформа. Колелата разрешавали придвижване във всички направления. Платформата е покрита със предпазен пласт железни плочи, предопределени да защищават от противников огън. В най-горната част на машината има наблюдателна кула, от която трябвало да бъдат координирани изстрелите на оръдията и насочването на транспортното средство. Предшественикът на танка се управлявал от осем души, които трябвало да задвижват манивели, с цел да се завъртат колелата.

Картечница

Друго военно откритие на да Винчи е картечницата с 33 дула. Измислена е за превъзмогване на казуса с постепенно зареждащите оръдия. Концепцията била да се създадат три реда, всеки с по 11 дула, всички свързани към една платформа.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Много военни инженери признават 33-цевното оръжие за първоизточника на модерната картечница, която била създадена чак през XIX век.

Костюм за гмуркане

Докато Леонардо работел във Венеция, измислил дизайн за костюм, който да се употребява при гмуркане във вода. За изработката му трябвало да се употребява свинска кожа, намазана с рибено масло, с цел да отблъсква водата. Каската включвала стъклен шлем и бамбукова тръба за дишане. Въздухът, приближаващ от повърхността на водата, се трябвало да се съхранява в джоб на гърба на костюма.

 anagonzales.com anagonzales.com

Изследователи от BBC реконструирали костюма по чертежите на да Винчи и потвърдили, че в действителност цялата система работи безупречно.

Хуманоиден робот

Изследванията на Леонардо върху човешката анатомия довели до концепцията му за основаване на хуманоидни роботи. Смята се, че механичният робот е основан в действителност и е показан на едно от празненствата в Милано през 1495 година, само че единствената информация, която имаме за него, идва единствено от чертежите на великия художник.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Роботът рицар можел да стои прав, да сяда, да повдига шлема си, да отваря и затваря устата си и да движи двете си ръце без значение една от друга. Цялата система била задвижвана от макари, кабели, зъбни колела и ръчни манивели.

През 2002 година експертът по роботика Марк Рошайм (Mark Rosheim) построил робота на да Винчи и потвърдил, че той бил изцяло функционален, както художникът предположил 500 години по-рано.

Леонардо да Винчи нямал обучение по латински, математика и естествени науки и в никакъв случай не е посещавал университет. Поради тази причина доста от изобретенията му били пренебрегнати от учените и богатите спонсори, а геният му, за жал, останал заключен в записките и чертежите.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР