Лео Меси отива в Америка. Изненада? На първо четене -

...
Лео Меси отива в Америка. Изненада? На първо четене -
Коментари Харесай

Защо Меси избра Маями пред Барселона и несметните богатства на Саудитска Арабия

Лео Меси отива в Америка. Изненада? На първо четене - не е. Десетилетия преди ерата на великия аржентинец, негови не по-малко славни прародители като Пеле, Франц Бекенбауер, Йохан Кройф, Джордж Бест и така нататък и тъй наречените прелетяха океана, с цел да станат част от “инсталирането ” на футбола (сокъра) в Съединените щати.

Христо Стоичков също бе там и в последна сметка заживя в Америка, а след него по щатските терени гастролираха Дейвид Бекъм, Златан Ибрахимович, Тиери Анри, Уейн Руни, Кака, Давид Вия… Списъкът е дълъг.

Нищо ново - той е следващият огромен, който в края на кариерата си ще порита в страната на американския футбол, баскетбола, и бейзбола.
 Пеле целува купа, извоювана с " Ню Йорк Космос " през 1977 година Снимка АП/БТА

Сега обаче имаме нова обстановка. И тя се споделя Саудитска Арабия, страната, която купува футболни звезди, мачове, шампионати, тимове, че и цели професионални турове, както стана неотдавна с голфа.

Още през зимата, откакто стана международен първенец, Меси не се разбра за нов контракт с “Пари Сен Жермен ” и ясно даде да се разбере, че този клуб и Париж не са неговото място. Тогава се заприказва, че аржентинецът може да измине пътя назад към града и тима, които даже при напускането си опрадели като собствен непрекъснат дом - Барселона.

Това обаче не стана. Меси няма да облече екипа на “блаугранас ”. По-долу ще отговорим на въпроса за какво. Но няма да облече и екипа на “Ал Хилал ”, подготвен да му изсипе над 400 милиона $ годишно и още куп “екстри ” - като от пещерата на Аладин.

Той избра офертата, считана за най-слаба и най-далечна от звездата - на американския “Интер Маями ”. Договорът още се оформя, минават всякакви процедури в Мейджър лигата, само че Лео към този момент разгласи какво е избрал. Той изненада света за повторно в последните месеци. За втори след Световното в Катар, където в името на огромната цел смени имиджа и от свенлив талант се трансформира в войник, воюващ до дъно на терена и отвън него.
 Франц Бекенбауер също поигра на огромните игрища в Америка. Снимка АП/БТА

Защо Меси не се завърна в “Барселона ”?
Това изглеждаше най-логичното и обикновено нещо. И може би щеше да се случи, в случай че Ла Лига не бе въвела предписание за финансов феърплей с таван на заплатите и харчовете от страна на клубовете. Това стана около пандемията, едвам не довела “Барселона ” до банкрут и до такава степен да бъдат разкрити порочни практики на “Камп Ноу ”, че и корупция.

ФФ на Лигата бе формалната причина Меси да си тръгне със сълзи от обичания си клуб през 2021 година А сега - да не се върне.

Работещият за Би Би Си влиятелен каталунски публицист Гилем Балаг предсказа преди месеци, че Лионел няма да стане част от отбора на някогашния си съотборник Шави. Наскоро повтори тезата си, без значение какво се написа и приказва в града на Антони Гауди. Той напомни за близостта на локалните издания с клуба “Барселона ”.

И изясни политиката им по отношение на връщането на Меси с горното. Месеци се пишеше по какъв начин Жоан Лапорта желал да притегли №10 още веднъж вкъщи и че всичко зависело единствено от аржентинеца, който трябвало да понижи заплатата си, с цел да може Барса да се побере във ФФ за идващия сезон.

Истината е по-различна. Публична загадка са финансовите проблеми на “Барселона ” и към момента неприятният баланс във връзка с заплатите, приходите и разноските. Не оказа помощ отказването на Жорди Алба и Серхио Бускетс, като се приказва, че те са създали поклон към клуба си, с цел да го облекчат.
 Снимка АП/БТА

За да си разреши Меси обаче, даже при изискване, че той доста понижи заплатата си от към 30-40 милиона евро годишно, би трябвало да се “реже живо месо ”, да се продадат титуляри, понижат хонорари и така нататък

Заради нежеланото си положение и куп кавги в последно време, Ла Лига е изискала от “Барселона ” проект за финансова непоклатимост, част от който е бил Меси с възможни доходи от неговото завръщане и наличие. Първо той би трябвало да бъде утвърден и чак по-късно идва съответният баланс за сезона.

Лео и неговият татко Хорхе, който е негов управител, вземат решение да не чакат и да поемат по различен път.

И в този момент ставаме очевидци на дума против дума. На своя си език футболистът изясни терзанията си. До ушите му е стигнало, че “Барселона ” би трябвало да направи огромни жертви, с цел да си го разреши. Не е желал да се окаже в обстановката от август 2021 година, когато до последно се спекулираше, че парите са пречката да остане, че е бил лаком, не се е съгласил да пожертва голямата си заплата, договорът с която изтече услужливо в медиите месеци по-рано.

Не желал да плаче още веднъж, да се усеща задължен и отговорен, че други ще бъдат жертвани и ощетени поради него. Ами в случай че Ла Лига отхвърли проекта на “Барселона ” все пак?

Още нещо - 7-кратният притежател на “Златната топка ” посочи, че не е получил публична оферта, а единствено неофициална. Дори не се е стигнало до такава степен да се разяснява заплатата му. Не е до парите, сподели Меси, в случай че беше до тях, щях да отида в Саудитска Арабия.

“Барселона ” отвърна с декларация, в която личеше лека засегнатост. Там се наблягаше, че оферта Е направена и пратена, само че клубът схваща желанието на №10 да отиде на по-спокойно място. С лек жлъч точно за това - последните години са били сложни за Лео. Явно егото на Лапорта е било наранено от отхвърли на един от най-големите в историята на клуба.

" ФК “Барселона ” пожелава на Лионел Меси всичко най-хубаво в новия му професионален стадий.

В понеделник, 5 юни, Хорхе Меси - бащата на футболиста и негов представител, осведоми президента Жоан Лапорта за решението на футболиста да се причисли към “Интер Маями ”, като му бе показано предложение от “Барселона ”, поради взаимното предпочитание и на “Барселона ”, и на Лионел Меси да се завърне.

Президентът Лапорта разбра и почита решението на Меси да желае да се състезава в лига с по-малки условия, по-далеч от светлината на прожекторите и напрежението, под което бе подложен в последните години.

И Жоан Лапорта, и Хорхе Меси също по този начин се съгласиха да работят дружно да реализирането на уместно изпращане от почитателите на “Барселона ” в респект на футболиста, който е и постоянно ще бъде обичан от “Барселона ", се показва в изказването от “Камп Ноу ”.
 Лео Меси. Снимка АП/БТАЗащо Меси не отиде в Саудитска Арабия?
Лео Меси имаше връзки със Саудитска Арабия още около Световното в Катар. Кралството извлече доста повече от известността на футболиста, даже спрямо короновалия го хазаин на Мондиала.

Той стана рекламно лице на страната - като начало за промотиране на туризма. Това е повода за честите визити на татко му, както, несъмнено, и желанието на страната да го притегли за футбола. Точно по този начин, страната Саудитска Арабия на практика има пет водещи клуба, по този начин привличането на звезди е нейна политика.

През април Меси отиде за два дни в Саудитска Арабия със фамилията си - когато не се яви на подготовка на ПСЖ и беше осъден.

Твърди се, че с изключение на да посети места за фотосесии, той е желал да презентира страната на брачната половинка и децата си и да усети страстта им, пък и своята. Според информации, Антонела не е останала очарована от Саудитска Арабия като място за живеене. Жените в тази страна нямат доста права. Климатът също е много недопечен. Не е място за всеки.

Двегодишен контракт би му донесъл близо 1 милиард, само че когато се казваш Лионел Меси, не е належащо да се тревожиш за пари. Въпрос на време е и той да бъде присъединен съм спортните милиардери. Името му ще изкарва купиша пари до дълбоки старини, пък и по-късно.
 Емирът на Катар намята Меси с бишта, деяние, провокирало вълна от спорни мнения. Снимка АП/БТА

“Интер Маями ” - предложение, което не можеш да откажеш. Ако си интелигентен
Горното ни води към идващите заключения от тази сага.

Меси е към края на кариерата си и прелестно знае това. Той е друг, откогато стана и Световен първенец с Аржентина. Най-голямата фантазия, най-съкровената. Постижение, което го изстреля в орбитата на Пеле и Диего Марадона. Личи си, че към този момент не е по този начин стимулиран, не желае още оценки в Шампионската лига, още трофеи в огромните лиги, още “златни топки ”…

Мейджър лигата на Съединени американски щати е надалеч от непрекъснатото напрежение на Европа, където под лупа се следи всеки пас и рейд на гения. Същевременно футболът е задоволително известен в Америка, цялостни игрища, въпреки всичко приковава внимание. Само ще се развива, той към този момент изпреварва наложените там спортове.

В персонален проект, той ще отделя повече време на фамилията си. Приближава се до Аржентина, а не е за подценяване и фактът, че преди няколко години с Антонела си купиха пентхаус за десетина милиона $ в Маями. След като са го създали, значи харесват мястото.

Там климатът и културата са близки каталунските. Може би испаноговорящите са повече от служещите си с британски.
 Дейвид Бекъм в Маями. Снимка АП/БТА

Не знаем дали Дейвид Бекъм си е дал сметка за всичко това, когато е убежадал сътрудниците си в “Интер Маями ” да бъде направена оферта на Меси. В началото се присмиваха на предлагането, само че усмивките в този момент са на лицата на Бекъм и компания.

То включва контракти с Apple и Adidas, заплата от клуба със съответните бонуси за достижения и… дял от “Интер Маями ”. Последното е нещо ново в света на футбола. Колкото до самата заплата, тя по никакъв начин не е дребна, съгласно “Маями Хералд ”, сред 125 и 150 милиона $ за две години и половина с алтернатива за още един сезон - до края на 2026 година Е, " Барселона " не може за извади толкоз, малко на брой в Европа могат.

Дали някой е подшушнал на Меси или той самичък към този момент си дава сметка, само че в този момент е времето да се замисли какво ще прави след футбола. В Америка бизнесът е като “Отче наш ”, тъй че по-добро място за начало надали има. Инвестиция в спорт там постоянно си коства, изключително когато си Лео Меси.

Изглежда, че договорката е добра за всички и занапред ще следим развиването. Заговори се също по този начин, че “Интер Маями ” може да притегли Серхио Бускетс. Става все по-хубаво.
Америка към този момент усеща резултата “Меси ”
Първи го усети “Пари Сен Жермен ”, чийто сметки в обществените мрежи олекнаха към този момент с милиони почитатели, а това в епохата на цифровия маркетинг е нещо огромно.

Ден, откакто се разбра за привличането на Меси, “Интер Маями ” продаде билети за всички свои мачове до края на сезона в МЛС, в това число и гостуванията.

Клубът обмисля пренасяне на по-голям стадион, който се строи. Сега тимът играе на ст. " Драйв Пинк ", който има потенциал от 18 000 души. Фенове препродават към този момент купени билети за 9000 $.

Цялата лига доста ще си вдигне цената. Милиони по света ще желаят да гледат мачовете на " Интер Маями " с Лео Меси.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР