Лековато е да се иска отстраняване на главния прокурор с

...
Лековато е да се иска отстраняване на главния прокурор с
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Лековато е да се иска отстраняване на главния прокурор с изрезки от вестници

Лековато е да се желае премахване на основния прокурор с отрязъци от вестници, сподели пред БНР проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър и дълготраен учител по конституционни право. Повод е решението преди ден на Конституционен съд, с което се споделя, че правосъдният министър може да желае от Висш съдебен съвет отстраняването на основния прокурор.

По думите му в юридическите среди преобладавало мнението, че Конституционен съд ще вземе тъкмо това решение. Според него логиката на конституцията и смисълът на текстовете са ясни и не може един орган да може да предлага, а да не може да желае освобождение.

„Системно несъблюдение на служебните отговорности или тежко нарушаване, както и дейности, уронващи престижа – това не са дейности, безусловно свързани с директните функционалности на основния прокурор, а в това число в неговия персонален живот, изявления пред медиите и така нататък Доста необятно е полето на преценка“, разясни още Пламен Киров.

Той подсети, че трима министри събират данни, с които желаят да обосноват освобождението на основния прокурор – служебните министри Янаки Стоилов и Иван Демерджиев и актуалният правосъден министър Надежда Йорданова. „ Не ми харесва методът – сигнали на жители, сигнали на неправителствени организации – това беше декларирано. Ако с отрязъци от вестниците се цялостни тази директория или класьор в Министерството на правораздаването, на мен ми се коства, че прекомерно лековато ще се подходи към тази извънредно значима процедура “,каза още той.

По думите му изказванията на министъра би трябвало да бъдат солидни и да има съответните доказателства, тъй като в България всеки може да упрекна всеки в най-смъртните грехове.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР