Лекари спасиха бебе чрез сложна вътреутробна операция на еднояйчни близнаци,

...
Лекари спасиха бебе чрез сложна вътреутробна операция на еднояйчни близнаци,
Коментари Харесай

Сложна вътреутробна операция даде шанс на бебе да живее

Лекари избавиха бебе посредством комплицирана вътреутробна интервенция на еднояйчни близнаци, единият от които паразитен. Интервенцията е осъществена в 15-та гестационна седмица от бременността, когато рискът от аборт е доста висок.

В утробата здравото бебе кръвоснабдявало така наречен „ паразитен близнак”. „ Той няма обикновено сърце, няма обикновено развита горна част на тялото т.е. той не е субект, който може да съществува без да се кръвоснабдява от другия близнак”, изяснява доктор Кристина Чачева, която е направила комплицираната намеса.

С напредването на бременността здравият плод би бил изложен на заплаха да загине.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Вече имахме съществени данни за сърдечна непълнота, тъй че си казахме „ всичко или нищо”, споделя Чачева.

Майката избрала да се подложи на процедурата, с цел да бъде избавено здравото детенце. Рискът от импровизиран аборт или гибел на нероденото бебе обаче бил доста висок.

„ Минава се през кожата, през коремната стена, през маточната стена и се прониква в плодния сак на паразитния близнак. Иглата се нарежда тъкмо там, където влиза неговата пъпна шнур и с лазер съдовете от пъпната шнур на паразитния близнак се прекъсват”, изяснява Чачева за комплицираната интервенция.

Снимка: btvnovinite.bg

Операцията е траяла един час и са взели участие петима експерти.

Момченцето е преодоляло сърдечната непълнота още по време на бременността и се роди живо и крепко преди дни. Сега и майката, и бебето към този момент са у дома.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР