Леглата в Ковид отделенията в Пловдивско започват да се изчерпват.

...
Леглата в Ковид отделенията в Пловдивско започват да се изчерпват.
Коментари Харесай

Изчерпват се леглата за ковид болни в Пловдивско

Леглата в Ковид отделенията в Пловдивско стартират да се изчерпват. Градът остава в тъмночервената зона и натискът към незабавната помощ се усилва.

След София Пловдив през днешния ден е с най-вече нови случаи на ковид - 322. В момента близо 80% от разкритите кревати в коронавирус отделенията са заети. Общо във всички здравни заведения в града едвам 19 са свободните места в интензивните браншове.

Медиците регистрират, че доста от хората търсят лекарска помощ прекомерно късно. Това е повода и за високия брой приети в болница 768 души. На този декор регионалният спешен щаб отбелязва наклонност за лек спад на болните и към този момент не се възнамерява въвеждане на нови ограничения.

В общинската болница „ Свети Пантелеймон " 2/3 от леглата в коронавирус отделението са заети. Лекарите са на лимита на силите си, а медицинските сестри и санитарите не стигат.

" Късното идване на пациентите това си е главен проблем. Късна диагноза и късно идване. За страдание 7 - 8 дни са съдбовни за някои хора ", сподели проф. Константин Сапунджиев - шеф на МБАЛ „ Свети Пантелеймон ".

Освен пациентите нагоре скачат и болничните разноски. В същото време само средствата за лекуване на коронавирус пациенти по клинична пътека са увеличени. За да се улесни най-малко дезинфекцията, пространствата се почистват с робот.

" Токът от 8000 стана 18 000. Газта единствено за предишния месец е 15 000, тъй че много ", прецизира проф. Сапунджиев.

На този декор все по-малко са хората пред центровете за имунизация. Към общината са постъпили единични поръчки от огромни предприятия за имунизация в самите компании.

" Миналият петък беше последната поръчка, която реализирахме. Имаме подготвеност. Всичко е до предпочитание от страна на хората, готовността да имунизираме огромни колективи е налице, сподели доктор Калин Калинов от дирекция „ Здравеопазване ", община Пловдив.

Междувременно коронавирус зоната в града към този момент работи и събота, и неделя. Средно там търсят помощ към 30 души дневно.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР