Легендата на Левски Николай Илиев е първият българин в италианската

...
Легендата на Левски Николай Илиев е първият българин в италианската
Коментари Харесай

Първият българин в Серия А Николай Илиев с ценни съвети към Антов

Легендата на Левски Николай Илиев е първият българин в италианската Серия " А ". Той играе за Болоня от 1989 до 1991 година, като записва 28 мача и вкарва три гола. Чрез " България Днес " Илиев даде скъпи препоръки на Антов, който мина в неговия някогашен клуб.

- Г-н Илиев, добър трансфер за българския футбол ли е прекосяването на Антов в " Болоня "?
- Това е триумф за него, за ЦСКА и за целия български футбол. Бъдете сигурни, че там той ще израсне извънредно доста тактически. Този трансфер ще бъде най-много от изгода за неговото показване в националния тим, ще съобщи наученото и на останалите. Колкото по-рано такива надарени футболисти отидат в огромни тимове, толкоз по-добре. Трансферът на Антов е самопризнание за българския футбол.

- Притежава ли той нужните качествата, с цел да се наложи в Серия " А "?
- На 20 години направи много положителни игри, стана капитан на ЦСКА, дебютира напълно дребен. Добрите вероятности са пред него. Има качествата, би трябвало да ги развие. Отивайки в Италия, той би трябвало да знае, че стартира от нулата. Трябва да се бори за титулярно място във всяка една подготовка. Стискам палци най-много да няма травми, сигурен съм, че ще пробие. Особено в подобен футболен град като Болоня. Всички се надяваме оттук насетне да пораства единствено нагоре. Птичето му е кацнало на рамото и той би трябвало да го хване.

- Ще му бъде ли сложна акомодацията в Болоня?
- Няма по какъв начин да му е мъчно. Там чужденците се одобряват доста добре. Съветът ми към него е по най-бързия метод да научи италиански. Когато хората виждат, че се опитваш да приказваш на техния език, те се радват. Хората там са дружелюбни, доста обичат футбола, постоянно са зад тима, даже и в най-трудните моменти. На Антов му би трябвало италиански, с цел да може да контактува с останалите футболисти на терена. Това е от голямо значение в доста обстановки по време на мачовете.

- С треньора Синиша Михайлович евентуално езиковата преграда няма да е толкоз сериозна.
- Да, това е огромно преимущество за него. Дано по балкански да се схванат с Вальо. Аз нямах този шанс, когато отидох в " Болоня ". Трябваше да изучавам италиански интензивно, само че се оправих много бързо.

- Вие сте от едно потомство с Михайлович, какво ви е мнението за него?
- Знам, че целият град застана зад него при тежката обстановка, в която попадна, знаем за здравословните му проблеми (б.а - Синиша бе диагностициран с левкемия). Изключително доста го обичат и държат на него. Той държи на дисциплината, а това е един от главните фактори за триумф във футбола. Отивайки там, Антов ще разбере какво значи професионализъм и същински футбол. Пред това момче има огромна вероятност.

- Какъв различен съвет бихте дали на Вальо?
- Бих го посъветвал въобще да не чете вестници и да не слуша публицистите какво приказват. Както на множеството места, и в Италия се основават спорове, интриги. Има и огромни експерти измежду публицистите, несъмнено. Но по-добре да не чете нищо. Навремето беше съвременно да излезеш да си изпиеш кафето, да си купиш вестник, да прочетеш новините и... започваш да се нервираш. Ако има хубави неща, за него да му ги споделят околните.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР