Легендарният румънски Граф Дракула е пребивавал и в Свищов -

...
Легендарният румънски Граф Дракула е пребивавал и в Свищов -
Коментари Харесай

​Легендарният румънски Граф Дракула е пребивавал в Свищов

Легендарният румънски Граф Дракула е обитавал и в Свищов - доказателства за това откриха археологът професор Николай Овчаров и неговият екип. Проучванията им са в античната цитадела " Калето " край града. Според професор Овчаров името на митичния Граф Дракула може да притегли в района фенове на културния туризъм.

Свищов

Историята споделя, че през 15 - 16 век, когато е огромния конфликт сред Османската империя и Влашкото войводство край Свищов се разиграват трагични борби.

проф. Николай Овчаров - археолог: През зимата на 1461 година Влад Цепеш, по-известен като Дракула, обсажда крепостта и я завладява след тежка борба, която както написа самия той в едно свое писмо до унгарския крал са убити 410 турци. Писмото е от 1462 година, което демонстрира, че по всяка възможност тази зима на 1461-1462 година е изкарал точно тука, в Свищовскта цитадела, в нейния палат.
Десет дни след началото на разкопките в крепостта „ Калето " са открити дребни оловни гюленца за оръдия, които са присъщи за това време и потвърждават пребиването на Дракула тук.
проф. Николай Овчаров - археолог: Така, че тези гюлета ни демонстрират едни от тези конфликти сред Дракула и османците, за които споделя и историческия извор.
Разкопките в свищовската цитадела ще не престават доникъде на юни. Те са финансирани с 30 хиляди лв. от общината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР