Легендарният пианист Иво Погорелич се завръща в България за концерт

...
Легендарният пианист Иво Погорелич се завръща в България за концерт
Коментари Харесай

Иво Погорелич и Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

Легендарният пианист Иво Погорелич се завръща в България за концерт със Софийската  филхармония. На 10 ноември под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи Втория концерт за пиано и оркестър на Шопен. В програмата е включена и Първата симфония „ Пролетна “ от Шуман.

Иво Погорелич е една от най-ярките звезди на актуалната класическа музикална сцена. Уникалният му музикален гений и новаторският му метод го слагат измежду най-оригиналните музикални мозъци в наши дни. Приключенският дух на Погорелич, скъп за лекотата в откриването на нови благоприятни условия на музикалната изява, е облечен в пианизъм с най-висока естетическа стойност, неподражаема виртуозност и техническо майсторство.

Неговите предизвикателни осъществявания, завършени от изтънчен музикален усет, какъвто към този момент се среща много рядко, уголемяват хоризонтите на тълкувание на пианистичната литература и утвърждават нови стандарти на клавирна интерпретация. Вече близо четири десетилетия, с помощта на безкомпромисните си художествени критерии и всеотдайното търсене на идеала за музикална изява, Погорелич потвърждава своето майсторство и е високо скъп освен от публиката, само че и от критиците, а концертите му са придобили статуса на паметни събития, предстоящи с неспокойствие.

Погорелич свири с най-хубавите оркестри и диригенти в света, а записите му са предстоящи с неспокойствие от неговите фенове. След фурора, който провокира в София през 2020 година той още веднъж пожела да работи с маестро Найден Тодоров и Националния оркестър.



Найден Тодоров освен осъществя сполучлива диригентска кариера в симфоничния и музикално-сценичния  род, само че през целия си артистичен път се потвърждава с ярки хрумвания и интензивно професионално управление. Изявява се на сцените в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Англия, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, Съединени американски щати.

Със Софийската филхармония го свързва дълъг и натоварен креативен път. Дебютира с нея през 2001. Впоследствие е основен гост-диригент, от началото на 2017 е определен за неин шеф. Само преди дни той завоюва още веднъж състезанието за директорското място на Националния оркестър

През 2019 със Софийската филхармония прави дебюта си в Златната зала на Музикферайн – Виена.

Работи с някои от най-изявените по света артисти и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Скода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Mарта Аргерич, Мидори, Иво Погорелич, Пласидо Доминго, Джошуа Бел и доста други.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР