Легендарният футболист и бивш ръководител на Левски - Николай Илиев,

...
Легендарният футболист и бивш ръководител на Левски - Николай Илиев,
Коментари Харесай

Николай Илиев пред ТОПСПОРТ: Изключително много вярвам на Хубчев, оптимист съм за бъдещето на Левски

Легендарният футболист и някогашен началник на Левски - Николай Илиев, е позитивно надъхан по отношение на бъдещето на неговия обичан клуб. В обстойно изявление пред ТОПСПОРТ , славният капитан на " сините " изрази вяра, че треньорът Петър Хубчев ще успее построи един боеспособен състав, който да се конкурира с Лудогорец, както в четвъртфиналния им мач за Купата на България, по този начин и за шампионската купа на страната. Илиев добави, че вековниците се нуждаят от няколко класни попълнения, с цел да вдигнат още равнището на своето показване.
 Николай Илиев: На този стадий Левски не е подготвен за шампионската купа
Николай Илиев: На този стадий Левски не е подготвен за шампионската купа

" Публиката би трябвало да застане зад Петър Хубчев "

Футболист № 1 на България за 1987 година също по този начин разяснява възможностите на националния ни отбор за постигане на Евро 2020, а също по този начин и идните борби на Лудогорец в евротурнирите против гранда Интер.

А какво е мнението му за задаващия се Конгрес на БФС през юни, ще прочетете в редовете от неговото изявление, особено за нашата медия.

Г-н Илиев, по какъв начин бихте определили миналия полусезон за Левски - сполучлив или не?

- В момента нещата бих ги разделил на две. Специално за клуба, прави ми доста положително усещане това, че се работи по базата, която е извънредно значима за футболистите. Подновяват се терените, съблекални... Това са доста значими неща за развиването на нашия клуб. И въпреки това това, което считам, че е едно от най-важните неща, е Левски да бъде финансово постоянен клуб. Всички помним какво се случи по време ръководството на Спас Русев. Сега се веселя, че нещата са тръгнали в позитивна тенденция и съм оптимист за бъдещето на Левски, като клуб от финансова позиция, с този притежател.
 Сагите в Левски са доста звук за нищо
Сагите в Левски са доста звук за нищо

" Сините " рядко уцелват с футболисти, които притеглят мъчно

А какво да кажем за клуба от спортно-техническа позиция?

- Смятам, че Левски не демонстрира това, което желае публиката. Редува положителни игри с не чак толкоз, само че за мен това е напълно обикновено, с оглед въпреки всичко на нов треньор, на нови футболисти... Започна построяването на един тим. Смятам, че на терена за нашия отбор има три, четири или пет футболисти, които в действителност заслужават да играят за Левски и около тях ще стартира да се гради един мощен тим, който да стане абсолютният съперник на Лудогорец и де факто да завоюва тази година шампионската купа или Купата на България.
 Снимка 333538
Източник:

За Купата " сините " се паднаха на четвъртфинал тъкмо против Лудогорец. Какво очаквате от този конфликт?

- Това беше най-удобният миг, в който можеше да се паднем с Лудогорец. Жребият е в точният миг, тъй като да не забравяме, че малко преди този момент те имат мачове в европейските клубни шампионати против Интер. Това е един комфортен миг за Левски да се възползва от обстановката. Още повече, аз съм уверен, че стадионът ни ще бъде цялостен, а нашите последователи, както постоянно съм споделил, са не дванадесетият, а главният ни състезател, ще оказват помощ доста, с цел да може този мач да бъде сполучлив за Левски и да отстраняваме Лудогорец. Знаем също по този начин, че най-прекият път за постигане до евротурнирите, е спечелването на купата. Моментът е комфортен и би трябвало да го употребяват. В никой случай обаче, не би трябвало да се помиряват или отхвърлят от задачата - шампионска купа. Бъдете сигурни, че Лудогорец занапред ще позволява също доста неточности, както го стори и през миналата година. Не мога да кажа, че толкоз непрекъснато и те играят. За това съм уверен, че допускайки неточности Лудогорец, ние би трябвало по допустимо най-хубавия метод да използваме тези обстановки и по опция да се приближаваме и нападаме първото място. В Левски постоянно това са били главните цели, дори цели не са се и поставяли, ясно е, че в Левски по този начин сме научени, по този начин сме възпитавани, по този начин сме израснали - единствено първото място, второ, трето и т.н, изобщо не са триумф за нашия клуб.
 Левски има сериозна конкуренция за чешкия национал Йозеф Хушбауер
Левски има сериозна конкуренция за чешкия национал Йозеф Хушбауер

Халфът към този момент е бил в София

Критиците на Петър Хубчев обаче се възползват от обстоятелството, че към този миг той няма извоюван основен мач, било то най-много при посещение. Не е ли това главният съставен елемент, съгласно който един тим може да се счита за действителен кандидат за купата?

- За да желаеме да бъдем действителен кандидат за купата, ние би трябвало да печелим и против по-непретенциозните, освен против мощните. За страдание не съумяха да се завоюват значими мачове против сериозните съперници, само че аз мисля, че хората би трябвало въпреки всичко, колкото и тъпо да е, че 10 години към този момент нямаме никакъв трофей, да имат самообладание, тъй като още веднъж споделям, че това е един треньор, в който аз извънредно доста имам вяра, защото аз знам по какъв начин работи - ред, дисциплинираност, то се вижда и на терена, само че резултатите занапред ще идват, защото въпреки всичко се прави нов тим, нови футболисти, а и виждате, че не всички тъкмо са за Левски, да си кажем истината. За това се надявам новата селекция, която ще се прави през тази година да бъде с качествени футболисти такива, които да са с най-малко едно равнище над останалите, и най-много се надявам, че този път Петьо Хубчев ще си прави селекцията. Това е доста значимо за тима.
 Снимка 239335
Източник:

Част от тази селекция към този момент е реалност. Говорим за Деян Лозев и Симеон Славчев. Ще оказват помощ ли тези футболисти за надграждането на сегашния състав?

- Щом Хубчев счита, че ще му свършат работа, уповавам се по този начин да се получи. Те би трябвало да знаят, че отивайки в Левски, започваш от нулата. Започваш да градиш още веднъж име, да се бориш за титулярното място и никой не би трябвало да си мисли, че такова му е обезпечено. Надявам се тези играчи, естествено определени от Хубчев, да свършат работа за Левски.

Според Вас би трябвало ли да се закупи нов централен защитник, отдавна се приказва за Кристиан Димитров от Ботев (Пд)?

- Аз от дълго време съм споделил, че в отбраната много футболисти би трябвало да се сменят, в средата на терена също би трябвало един плеймейкър. Въобще има постове върху, които би трябвало да намерения съществено, с цел да може да се построи сериозен и конкурентоспособен тим на Лудогорец. Да, има разлика по отношение на тях от финансова позиция от вложенията, които вършат и футболистите, които се купуват. За това аз считам, че първо би трябвало да се акцентира на школата, с цел да може да излизат оттова футболисти, които знаят какво значи Левски, защо се борят и какво би трябвало да реализират. Второто е, когато се взимат футболисти, те в действителност да бъдат качествени. Нормално е да костват повече. По-добре един първокласен, в сравнение с 5-6 футболисти, които нямат никаква работа в Левски. Още един път споделям, че около четирима-петима играчи, които аз виждам в първия състав, може умерено да стартира да се гради тим за бъдещето.
 Трансферната цел на Левски Стайн Спирингс - същият като Мариани, само че не напълно
Трансферната цел на Левски Стайн Спирингс - същият като Мариани, само че не напълно

Футболисти на Валвийк към този момент са успявали да се потвърдят на " Герена "

Бихте ли поискали да назовете, кой е тъкмо този " гръбнак " на Левски?

- Не. Не желая да го споделям сега, тъй като ще стартират разнообразни спекулации. Мисля, че Хубчев доста добре си ги схваща нещата и вижда кои може да свършат работа, кои би трябвало да останат в тима и към кои би трябвало да се гради гръбнакът на Левски. Но футболисти бъдете сигурни, че трябват на Левски, с цел да може да се вдигне качеството и с цел да бъдем по-конкурентно способни. Това изобщо не се и разяснява.

Според вас добър отзив за клуба ли е това, че Станислав Иванов сграбчи наградата за " Най-прогресиращ млад състезател на 2019 година "?

- Точно, това може единствено да ме радва, че той е младеж на Левски. Другото хубаво нещо, което слушам, тъй като не мога да бъда вътре в " кухнята " на клуба е, че се влага много в детско-юношеската школа. По всяка възможност има звено, което да открива гении и да ги притеглят в школата. Аз по тази причина споделям, че първото и главно нещо е ДЮШ, материалната база и Левски да бъде финансово постоянен. Колкото и да е мъчно на последователите, че не печелим все още шампионски трофеи, мисля, че това е основата, с цел да се тръгне към бъдещите триумфи.

Прехвърлям Ви елегантно към борбите на Лудогорец за Лига Европа против Интер. Какво се приказва в Италия за този дуел? Като човек обвързван с Апенините, въобще обръщат ли внимание на този конфликт тамошните медии?

- Доколкото разбрах, в Италия са били много сюрпризирани от изявленията на Лудогорец, приемащи този мач със сравнителна лекост. Но бъдете сигурни, че дуелът изобщо не е явен. Независимо, че Интер към този миг знаете добре на кое място е в Калчото. Смятам, че в случай че Лудогорец повярва малко повече в личните си сили, може да направи един добър резултат, а за какво не и изненада.
 Снимка 242097
Източник:

Има ли късмет да подценят този мач интеристите?

- Футболът е на такива равнища, че изобщо не би трябвало да се приказва за подценяване. През последните години Лудогорец направи име в европейския футбол. Смятам, че от Интер са осведомени с това нещо, доста добре разучават своите съперници. Не бих споделил, че може да подценят този мач.

Изненада ли Ви треньорското предопределение на Павел Върба?

- От това си е решение на спортно-техническото управление на Лудогорец. Аз виждах, а и виждам към момента доста добра вероятност в лицето на Станислав Генчев.
 Сериозен ремонт в съблекалнята на Левски
Сериозен ремонт в съблекалнята на Левски

Реновирането ѝ би трябвало да завърши до остарялата на зимната подготовка

Към финала на нашия диалог, няма по какъв начин да не поговорим и за задаващите се баражи за Евро 2020, където националите ни ще се изправят против Унгария? Може ли " лъвовете " да извървят целия път за постигане до присъединяване на огромния континентален конгрес?

- Надявам се, колкото и сега да виждам, че нямаме нужните и точни футболисти за един мощен народен тим. Аз притискам палци на нашите момчета да употребяват този късмет и да се класират. Оттам нататък казусът е като се класираме, както Венци Стефанов сподели, какво ще вършим, тъй като може би е по-добре да не вървим. В момента като виждам положението на националния тим и футболистите, които играят, за жалост, не знам може да си имат и някакви други аргументи външни, с цел да демонстрират такива слаби игри, само че аз не виждам светлина в тунела за Европейското състезание.

Според Вас водачът Ивелин Попов би трябвало ли да се завърне в националния отбор за тези значими мачове? Как бихте коментирали цялата обстановка към него?

- Ивелин, по принцип, е необходим на националния тим, само че откакто в решил, че повече няма да играе, мисля, че няма място за връщане в националния отбор. Ако аз бях треньор, не бих го приел да се върне, откакто веднъж се е отказал да играе или е решил, че би трябвало да напусне.
 Снимка 340692
Източник:

И като заговорихме за значими дати, юни месец ще би трябвало да се дефинира бъдещето на българския футбол. Какво да чакаме от Конгреса тогава? Преди време разкрихте, а и говорихте за много нередности в БФС, които от дистанцията на времето виждаме, че очевидно са били истина.

- Истина! Точно. Истината е всичко това, което казахме с Любо преди време. Виждате, че стартира да излиза всичко. Важното е, когато страната стартира да си прави работата виждате, че нещата стартират да се правят. Сега до каква степен ще стигнат, до каква степен ще стигне самата истина, а тя истината е жестока, тъй като нещата, в случай че в действителност се разплетат както би трябвало, не на вятъра в доста изявленията споделям - майка плаче! Ние ги казахме доста пъти нещата с Любо, само че с цел да повярват хората, би трябвало и страната да свърши нужната работа по този начин, както би трябвало. Аз персонално се надявам, че ще има смяна за положителното бъдеще на българския футбол и най-много за нашите деца. За мен това управление на футболния съюз унищожи едно цяло потомство деца, които за жалост нито спортуваха, нито ги накараха да спортуват, нито ги вкараха във футбола, нито както беше едно време - непрестанно се спортуваше. Мисля, че това нещо би трябвало да се оправи и да се мисли най-много за бъдещето на децата. А това може да стане посредством промяната на управлението на футболния съюз с хора, които са знаещи, можещи, експерти, и които работят единствено и само в полза на българския футбол. Такъв би трябвало да бъде профилът на всички тези, които ще ръководят футболния съюз.
 Станислав Иванов номер едно измежду прогресиращите млади играчи за предходната година
Станислав Иванов номер едно измежду прогресиращите млади играчи за предходната година

Тодор Неделев стана номер едно измежду полузащитниците
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР