Легендарният бивш австралийски тенисист Род Лейвър вярва, че някой от

...
Легендарният бивш австралийски тенисист Род Лейвър вярва, че някой от
Коментари Харесай

Род Лейвър: Някой отново ще спечели Голям шлем

Легендарният някогашен австралийски тенисист Род Лейвър има вяра, че някой от играчите ще успее да повтори достижението му и да направи Голям шлем в една година. Тази година в Мелбърн се празнува 50-годишнина от втория Голям шлем на Лейвър. Той на два пъти печели четирите най-големи шампионати в един сезон - през 1962 и 1969 година, а единственият различен тенисист, който е реализирал това при мъжете е Дон Бъдж през 1938 година Първият Голям шлем на Род е в ерата на дилетантите, а вторият, откакто става експерт.

" Всеки шампионат си е за себе си. Не казваш: " Аз ще печеля Голям шлем ". Това е деветмесечна борба. През 1969 година за първи път всичките щяха да бъдат отворени за тенисистите. Казах на жена ми, че желая да се запиша и в четирите, а тя се съгласи ", описа Лейвър за случилото се преди 50 години.

" Пристигнах в Мелбърн, а тя ми се обади и ми сподели, че е бременна. Датата на раждането, която предвиждаха, съвпадаше тъкмо с финала на US Open. Може би това е било знак, че нещата ще се подредят в моя изгода ", продължи той.

" Мисля си какъв брой огромни шамиони през това време са минали и не са успяли да завоюват четирите в една година. За мен това е необичайно. Джокович беше близо, той имаше три. Има някои неща, които са сложни за реализиране. Може да спечелиш всички останали, само че на " Ролан Гарос " би трябвало да победиш Надал, а там той е с девет или 10 следващи трофеи ", добави австралиецът.

The man himself @rodlaver honoured 50 years since his 1969 calendar Grand Slam. He believes the feat can be repeated in the modern era #ausopen @9NewsMelb pic.twitter.com/fGOhZewCb6
— Dougal Beatty (@DougalBeatty) January 23, 2019
" Мисля, че ще се случи още веднъж. Ако се върна обратно, три от шампионатите тогава се играха на трева - Австралия, US Open и " Уимбълдън ". Това може би ми даде по-голям късмет, тъй като аз бях добър на тази настилка, а европейците не играеха доста на трева. Трябваше да печеля " Ролан Гарос ", само че получавах урок всякога, когато излязох на корт в Европа. Казах си, че би трябвало да науча какво ми вършат тези играчи. Записах се във всички шампионати там с най-хубавите. Исках да виждам и да видя какво вършат. Малко по малко научих тайните ", изясни още легендата.

" Тогава беше друг свят ", споделя Лейвър, който тогава е играл шест месеца с едни и същи маратонки, а сегашните експерти ги сменят след всеки сет. - Ако изтъркаш маратонките в един мач, си мислиш: " Това, тъй като си тичал доста ли е или не са били качествени "?

ЕМИЛ ЯНЧЕВ, Мелбърн
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР