Ледниците в Хималаите се топят с бързи темпове, но нов

...
Ледниците в Хималаите се топят с бързи темпове, но нов
Коментари Харесай

Учените откриха изненадващ феномен в Хималаите, който може би забавя последиците от изменението на климата

Ледниците в Хималаите се топят с бързи темпове, само че нов отчет демонстрира, че един изумителен феномен в най-високата планинска верига в света може да спомогне за закъснение на последствията от световната климатична рецесия.

Според проучването, оповестено в списание Nature Geoscience, когато стоплянето на температурите засегне избрани ледени маси на огромна височина, това провокира изненадваща реакция, която провокира мощни студени ветрове по скатовете.

Затоплянето на климата основава по-голяма температурна разлика сред околния въздух над хималайските ледници и по-хладния въздух, който е в директен контакт с повърхността на ледените масиви, изяснява Франческа Пеличоти, професор по глациология в Института за просвета и технологии в Австрия и водещ създател на проучването.

Това води до увеличение на турбулентния продан на топлота на повърхността на ледника и до по-силно изстудяване на приземната въздушна маса ", споделя тя в известие за медиите.

Тъй като хладният и изсъхнал въздух на повърхността става по-студен и по-плътен, той потъва. Въздушната маса се спуска по скатовете в долините, като провокира охлаждащ резултат в по-ниските елементи на ледниците и прилежащите екосистеми.

Тъй като ледът и снегът от планинската верига се вливат в 12 реки, които обезпечават прясна вода на близо 2 милиарда души в 16 страни, е значимо да се разбере дали хималайските ледници могат да запазят този самосъхраняващ се охлаждащ резултат, защото районът е изправен пред евентуално повишение на температурите през идващите няколко десетилетия.

Топене на ледници

Доклад от юни, за който CNN към този момент писа, демонстрира, че ледниците в Хималаите са се стопили с 65% по-бързо през 2010 година спрямо предходното десетилетие, което допуска, че повишението на температурите към този момент оказва въздействие в региона.

" Основното влияние на повишението на температурата върху ледниците е увеличението на загубите на лед, дължащо се на увеличението на топенето ", споделя Фани Брюн, академик в Института по геонауки за околната среда в Гренобъл, Франция. Тя не е взела участие в изследването.

" Основните механизми са удължаването и усилването на сезона на размразяване. Те провокират изтъняване и оттегляне на ледниците, което води до деглациализирани ландшафти, които са склонни да покачват в допълнение температурата на въздуха заради (по-голямото) усвояване на сила от повърхността ", сподели Брюн.

 width=

Поглъщането на сила на повърхността се дефинира от нещо, наречено албедо резултат. Светлите или " бели " повърхности, като да вземем за пример чистият сняг и лед, отразяват повече слънчева светлина (високо албедо) спрямо " тъмните " повърхности, като земята, която се разкрива при отдръпването на ледниците, почвата и океаните (ниско албедо). Като цяло, споделя Брун, това събитие се пояснява като позитивна противоположна връзка или развой, който ускорява дадена смяна, само че като цяло е едва проучено и мъчно за количествено установяване.

В подножието на Еверест обаче измерванията на общите междинни температури наподобяват любопитно постоянни, вместо да се усилват. Внимателният разбор на данните разкри какво в действителност се случва.

" Докато минималните температури непрекъснато се повишаваха, оптималните температури на повърхността през лятото непрекъснато спадаха ", споделя Франко Салерно, съавтор на отчета и откривател от Националния проучвателен съвет на Италия, или CNR.

Дори съществуването на тези охлаждащи ветрове обаче не е задоволително, с цел да се противодейства изцяло на повишението на температурите и топенето на ледниците, дължащо се на изменението на климата. Томас Шоу, който е част от изследователската група на ISTA дружно с Пеличоти, съобщи, че повода тези ледници да се топят бързо е сложна.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР