Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на

...
Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на
Коментари Харесай

В областите с най-много заразени болниците спират плановия прием и операции


Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хиляди население преустановяват плановия банкет и плановата оперативна активност за период до 30 ноември. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият Коронавирус структури с най-малко 10% от общия брой кревати, с които разполагат. Това се споделя в нова заповед на министъра на опазването на здравето, представена от БиТиВи.

В лечебните заведения в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хиляди население се прекратява плановата оперативна активност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият Коронавирус структури с най-малко 5% от общия брой кревати, с които разполагат.

Забраната, надлежно за планов банкет и планова оперативна активност, не се отнася за осъществяването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение.

Забраняват се визити на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, като се изключи свижданията на пациенти в терминален етап. Забраната не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност.

В профилираните институции за даване на обществени услуги и такива за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни се позволяват визити на външни лица по изключение и по преценка на шефа на институцията при съблюдаване на въведените противоепидемични ограничения и показване на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно заболели, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще съблюдава въведените противоепидемични ограничения на територията на институцията.

Това подрежда министърът на опазването на здравето с издадена през днешния ден Заповед № РД-01-619/23.10.2020 година Заповедта влиза в действие от 25 октомври (неделя).

В същата заповед се показва още, че регионалните шефове и органите на локално самоуправление основават нужната организация за надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения, както и че имат право да вкарват спомагателни ограничения.

Към 18.10.2020 година шест области са със заболеваемост над 120 на 100 000 души население -Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР