Лечебните свойства на зелето са известни още от Древността. През

...
Лечебните свойства на зелето са известни още от Древността. През
Коментари Харесай

Зелев сок - ползи и съхранение

Лечебните свойства на зелето са известни още от Древността. През годините този зарзават с право си е спечелило званието " цар на зеленчуците ". В националната медицина се употребява основно за лекуване на черен дроб и корем, както и за изцяло подсилване на организма. Сред типовете зеле най-лечебно е бялото.

Прясното зеле е доста мъчно за предпазване. Поради това през студените месеци се резервира осолено или мариновано. Всички сортове са подобаващи. Най-полезното кисело зеле се прави с цели глави. Наскоро в наличието му бяха открити субстанции, които предотвратяват затлъстяването и работят противосклеротично. Лечебният му резултат зависи от метода и изискванията на неговото предпазване.

Най-добрата естествена напитка за здравето е сокът от прясно зеле. Той обаче може да се получи единствено през лятото и есента. Подобен резултат, въпреки и по-малък, има зелевата супа.

Зелев сок, чист балсам! Може да се употребява сполучливо за профилактика на рак, лекуване на язва, за намаление на неприятния холестерол (LDL), само че също по този начин и при доста други проблеми.

Зелето е част от фамилията на кръстоцветните зеленчуци и има високо наличие на бета-каротин, неразтворими фибри, витамини В1, В6, С, Е и К, само че и минерали като йод, магнезий, желязо, калций и сяра. Днес зелевият сок се употребява лечебно при доста положения.

Лечебни свойства на зелевия сок

Зеленият сок е същинско лекарство при язви. Според изследване, оповестено в Western Journal of Medicine, 13 пациенти с пептична язва са били лекувани с прясно изцеден зелев сок. Проучването демонстрира, че тези 13 пациенти са имали ясно по-висока степен на изцеление за 10 дни, спрямо пациенти, които са следвали единствено общоприетоо лекуване в продължение на 37 дни.

Проучването заключава, че зелевият сок е с потвърдени антипептични язвени изгоди като витамин U, който предотвратява образуването на индуцирани от хистамин пептични язви.

Диета, богата на кръстоцветни зеленчуци, може да понижи риска от рак на гърдата, а зелето е преди всичко във връзка с храни срещу рак.

Изследване, оповестено в International Journal of Cancer, демонстрира, че остатъкът от кръстоцветни зеленчуци е понижил риска от рак на гърдата при целевите групи.

Изследването демонстрира мощна противоположна реакция на рака на гърдата след консумация на листни зеленчуци, зеле от всевъзможен тип, плюс моркови, домати, гъби.

Изследването също по този начин демонстрира доста понижаване на рисковете от орален, хранопровод рак, колоректален рак, рак на бъбреците и рак на гърдата, в случай че маса от кръстоцветна храна се употребява един път седмично.

Друго изследване демонстрира свойствата на зелето да намалява неприятния холестерол. Пациентите, които са пили сок от прясно зеле, разбъркан с броколи, са имали по-добри резултати спрямо тези, които не го вършат.

Проучването заключава, че зелевият сок с броколи прави чудеса при ръководството на холестерола.

 Как се прави сок от зеле

Зелевата салата или зелевият сок са извънредно потребни за хора, които желаят красива и копринена кожа и за тези, които желаят да отслабнат.

Всеки сок от зеле е добър, само че в случай че имате избор, преминете към алено зеле, в което има повече витамин С от бялото.

Дори повече от портокалите!

Сокът от кисело зеле е извънреден пробиотик, който покачва имунната система.

Така че, сурово или мариновано, избирайте зеле при всевъзможни условия, прелестно е.

Как да приготвите сок от прясно зеле

Съвети! За приемане на сок от прясно зеле е целесъобразно да употребявате зеленчукова и плодова сокоизстисквачка.

Ето стъпките за приемане на първокласен сок от прясно зеле:

Първо можете да измиете зелето по следния метод: Сложете го в огромна купа, в която добавяте гореща вода и капка ябълков оцет, оставете го да омекне малко преди да го почистите.

Нарежете зелето на половина и отстранете чуканчето. След това срежете половината на няколко дребни половини, тъй че да могат да бъдат сложени в сокоизстисквачката. Като за начало можете да извършите сок единствено от половин зеле. Можете също да опитате да комбинирате зелето с други зеленчуци, които усилват наличието на лечебни субстанции, да вземем за пример: зеле с моркови и целина.

Съвет: Както при другите пресни сокове, най-добре е този сок да се пие незабавно. За да има резултат допустимо най-скоро, би било добре да пиете няколко пъти дневно. Полученият сок също може да бъде оставен да ферментира, като е доста добър пробиотик.

Като профилактика против атеросклероза се предлага по една чаша сок от зеле дневно, заран, на празен корем. Топъл сок от зеле със захар в същата доза пък се предлага като отхрачващо средство за лекуване на белодробни болести.

Съхранение на свеж сок от зеле

Сокът от зеле е малотраен артикул. Поради това би трябвало да се подготвя в деня на потреблението. В сухата маса зеле се съдържа повече витамин U, по тази причина може да се пусне два пъти на сок машината. Витамин U е изолираното от сока на зелето вещество, наречено по този начин така поради лечебния си резултат при язвена болест.

Сокът от зеле се употребява интензивно при лекуване на ниска киселинност, холецистит и улцерозен колит. При стомашна язва националната медицина предлага да се пие сок от зеле, към 40-50 минути преди всяко ястие, в продължение на един месец.

 Кисело зеле

В случай че пресният зелев сок и прясното зеле като цяло не ви понасят, можете да разчитате и на неговия маринован вид.

Маринованото зеле е ядене, което се сервира в студения сезон със свинска пържола, ядене с картофи, фасул на фурна, пушено месо, постни сарми. Той е богат на хранителни субстанции, витамин С, антиоксидант витамин, който оказва помощ за подсилване на имунната система, възкръсване и тонизиране.

Съхранение на маринован зелев сок

Сокът от кисело зеле пък се източва от контейнера, когато стартира да придобива прелестен кисел усет. Обикновено процесът на ферментация се прави при температура 18-24°С. Зелевият сок се отделя от ферментиралото зеле, изсипва се в стъклен буркан и се покрива с похлупак.

Оставя се на хладно за към 2 часа, след което е подготвен за консумация. Сокът от зеле може да се съхранява в бутилки и буркани. За задачата утайката му се отделя и се нагрява в емайлиран съд до 80°С. След това се насипва в определения съд и се пастьоризира.

В сока от зеле витамин В12 се намира в обилие, само че и минерали, като магнезий, фолиева киселина, калий, желязо, йод. Тези микроелементи забавят процеса на стареене, защищават нервната система и предотвратяват загубата наизуст.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР