Лазар Боянов преди седмица спечели националната купа за школи родени

...
Лазар Боянов преди седмица спечели националната купа за школи родени
Коментари Харесай

16-годишен българин вдигнал купа в Англия: Искам да се наложа в чужбина, нивото е много по-високо

Лазар Боянов преди седмица завоюва националната купа за школи родени през 2003г и 2004г. Младежът учи в академия Брукхаус и е част от представителния тим на школата от близо година. Левият защитник бе с съществена заслуга за извоювания край, като на 8-ми май му следва още 1 край. Юношеският национал е неизменима част и от селекцията на юношеския народен тим на България до 16 години.

Лазаре, преди няколко дни твоята Академия Брукхаус завоюва националната купа за школи в Англия за набор 2003 и 2004 на едно от помощните стадиони наУембли. Какво е чувството след триумфа?

Това беше едно необикновено преживяване, за първи път ми се случва нещо сходно, да печеля трофей на митичен стадион като “Уембли”. Радвам се за маркирания гол и направената асистенция и изцяло, че способствах за положителната игра триумфа от 4:0. Много съм благополучен и от обстоятелството, че за първи път Брукхаус стигна до край за национална купа.

Предстои ти още един край, само че този път е единствено за теб и твоите връстници, родени през 2003-та година. Какво е настроението измежду отбора?

На 8-ми май ни следва доста значим край и ще ни бъде по-трудно. Подготвяме се крепко и си мисля, че ще успеем още веднъж да вдигнем купата.

Самият ти по какъв начин попадна в академията и какви са ти усещанията досега?

Преди тъкмо година се явих на кастинг в комплекс „ Царско село “, в който от Англия бяха пристигнали в София да търсят млади гении и посъветван от татко ми и сътрудника ми, взех решение да аплайвам. На „ Острова “ образованието и футболът са на доста по-високо равнище и това ме накара да се опитам. Получи се като 3-дневен лагер, в който бяха включени тренировки, мачове и изявленията. Треньорите ме харесаха и съм доста щастлив, че се получи, тъй като равнището в Англия е доста по-голямо и вратите са необятно отворени за реализация и развиване.

Твоите съотборници и ръководители свързват ли те с Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров, които направиха триумфи в Англия?

С Димитър Бербатов най-много, тъй като това име се е утвърдило тук. Много съм щастлив, че преди мен в Англия е имало толкоз велики футболисти от нашата страна.

Самата академия Брукхаус се намира наоколо до град Лестър. Има ли съдействие сред школата и клуба от града за изява на младите футболисти като теб?

По-скоро не. През тази година се изправихме против тимове от Висша Лига, Чемпиъншип, както и от Франция, Италия и Белгия, като всеки футболист от школите е следен самостоятелно от скаути на разнообразни тимове. Трябва да имам малко самообладание преди да се осъществявам, тъй като на моята възраст е малко мъчно.

След 1 прекарана година в академията, съгласно теб каква е главната разлика в построяването на млади футболисти в България и Англия?

Най-голямата е дисциплината, главно в образованието, тъй като това е едно от значимите неща във футбола и построяването на футболния разсъдък, което е едно от най-ценните качества в играта.

Какви са твоите персонални цели и упоритости?

Постижение е, че съм тук в Англия и задачата ми е да остана в западните страни. Мечтата ми е да играя във Висшата лига.

Каза, че не искаш да се връщаш в България, толкоз ли по-добра е футболната ситуацията в Англия?

Да, тъй като когато стъпиш на сходно ходило не би трябвало да се връщаш. Наистина нивото е доста по-сериозно.

Бе извикан за последните срещи на националния тим на България до 16-годишна възраст под управлението на Марчо Дафчев. Виждаш ли разлики в тренировачния развой на момчетата, играещи тук и легионерите като теб?

Нивото в националния тим е по-високо и изцяло не се виждат разлики. По-скоро разликата е на клубно равнище.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР