Лавровото листо с тегло 10 грама е с размер 9,2

...
Лавровото листо с тегло 10 грама е с размер 9,2
Коментари Харесай

Лист от короната на Наполеон продаден за 625 000 евро

Лавровото листо с тегло 10 грама е с размер 9,2 на 2,5 сантиметра, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

То е било предопределено за короната, с която Бонапарт е коронован за император през 1804 година.

Лотът беше продаден на цена четири пъти по-голяма от оптималната му първична оценка. Търгът беше проведен от аукционната къща "Озна " във Фонтенбло край Париж. Купувачът е задграничен колекционер, предпочел да резервира анонимността си.

Наполеон самичък се коронясва за император в катедралата "Света Богородица " през 1804 година. В прорез с традицията той самичък си поставя на главата издържания в римски жанр златен лавров венец, макар че на церемонията участва папа Пий VII.

За опрощение Наполеон изтъкнал, че той дължал престижа на самия себе си, а не на Господ. Листото, продадено на търга, в никакъв случай не стигнало до церемонията.

Преди коронацията Наполеон се оплакал, че короната е прекомерно тежка, като заповядал на ювелира, който я изготвил, Мартен-Гийом Биене, да отстрани шест от златните листа.

Впоследствие всяка една от шестте дъщери на Биене получила по едно от тях. Продаденото през вчерашния ден е едно от тях, само че следите на останалите пет се губят.

Короната на Наполеон, въодушевена от лавровия венец на римския император Юлий Цезар, била украсена с над 50 златни листа. През 1819 тя била претопена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР