Лавров пристигна вчера в столица на Северна Корея, като се

...
Лавров пристигна вчера в столица на Северна Корея, като се
Коментари Харесай

Лавров в Пхенян договори с Ким Чен-ун неразрушими другарски отношения

Лавров дойде през вчерашния ден в столица на Северна Корея, като се чака визитата му да е концентрирано върху методите за подсилване на двустранните връзки в региона на защитата след срещата сред Ким и съветския президент Владимир Путин, която се състоя през септември.

Миналата седмица Съединени американски щати споделиха, че Северна Корея е доставила муниции в Русия, с цел да подкрепи сраженията в Украйна в прорез с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които не разрешават каквато и да било търговия с присъединяване на Северна Корея.

Разговорът сред Лавров и Ким е траял повече от час, съобщи ТАСС, без да оповестява детайлности.

Вчера Лавров благодари на Северна Корея за поддръжката ѝ за съветските военни дейности в Украйна и даде обещание " цялостна поддръжка и взаимност " от страна на Москва.

Срещата сред Лавров и Ким " значи, че неотдавнашната флотилия от контейнери, евентуално пренасящи муниции от Северна Корея за Русия, не е последната договорка сред Ким и Путин, за която светът би трябвало да се тревожи ", сподели Лейф-Ерик Исли, професор по интернационалните проучвания в Сеул, представен от АП.

" След като одобри помощта на Пхенян за подкрепяне на противозаконното навлизане в Украйна, Москва е подготвена да извърши нови нарушавания на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, като даде на Северна Корея оръжейна технология, която може да заплаши стабилността в Източна Азия ", съобщи Исли.

Според ТАСС Лавров е декларирал пред кореспонденти, че поддържа провеждането на договаряния, свързани със сигурността на Корейския полуостров, в които да вземат присъединяване Северна Корея и Китай.

Сергей Лавров се срещна и със севернокорейската министърка на външните работи Чое Сон-хюи и изрази задоволството си от задълбочаващото се двустранно съдействие, а Чое съобщи, че срещата ѝ с Лавров " ще се трансформира във значим стадий от осъществяването на споразуменията ", реализирани от Ким и Путин.

Снимка: АР/БТА

След диалога си с нея Лавров съобщи пред публицисти, че нарасналата военна интензивност на Съединени американски щати и съдружниците им Япония и Южна Корея, както и проектите на Съединени американски щати да разположат стратегическа инфраструктура, в това число с нуклеарен темперамент, провокират безпокойствие.

" Ние се противопоставяме на тази неконструктивна и рискова политика ", съобщи Лавров и добави, че Северна Корея, Китай и Русия се придържат към политика за намаление на напрежението в района.

Във вторник край крайбрежията на Корейския полуостров се организира военноморско обучение с присъединяване на Съединени американски щати, Южна Корея, Канада, Белгия, Нова Зеландия и Филипините, на което бяха отработени техники за битка с морски мини. На идващия ден американски бомбардировач Б-52 дойде в Южна Корея, с цел да показва единството сред Вашингтон и Сеул пред лицето на нуклеарните закани, отправяни от Пхенян.

Според севернокорейската държавна медия Лавров също е похвалил Северна Корея за това, че " не се въздейства от никакъв напън от страна на Съединени американски щати и Запада ", и е декларирал, че Русия изцяло поддържа устрема на Ким да отбрани нейната сигурност и стопански ползи. Чое съобщи, че Пхенян и Москва построяват " неразрушими приятелски връзки " под управлението на Ким и Путин.

Предполага се, че визитата на първия съветски посланик в Северна Корея е част от подготовката за посещаване на президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс. Подемът на дипломацията сред Русия и Северна Корея акцентира по какъв начин ползите им се съгласуват в изискванията на обособени, засилващи се борби със Съединени американски щати - Северна Корея поради нуклеарната си стратегия, а Русия - поради войната си с Украйна, отбелязва АП.

По време на визитата на Лавров вниманието на останалите страни е ориентирано към това дали двете страни ще дадат знак по какъв начин ще подсилят съдействието си в региона на сигурността или ще разгласят по кое време ще се състои обещаното пътешестване на Путин до Пхенян в отговор на визитата на Ким в съветския Далечен изток предишния месец.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР