Лавата от вулканичното изригване, погълнала части от югозападна Исландия, е

...
Лавата от вулканичното изригване, погълнала части от югозападна Исландия, е
Коментари Харесай

Вулканично изригване в Исландия заличава рибарското градче Гриндавик

Лавата от вулканичното изригване, погълнала елементи от югозападна Исландия, е унищожила десетки здания в дребното рибарско градче Гриндавик, заяви директорката на исландска застрахователна компания за обезщетяване против естествени бедствия Хулда Рагнеидур Арнадотир.

Пред локалната телевизия RUV тя съобщи, че до момента са подадени повече от 400 желае от поданици на тежко засегнатия град за породени от вулканичното изригване вреди.
53 здания са оповестени за изцяло разрушени, в това число 30 жилищни парцела. Предстои обработката на повече от 260 желае, съобщи Българска национална телевизия.

Градът с към 3700 поданици стартира да се изтегля през ноември след поредност от трусове, които с право се смятаха за предвестници на изригване. В последна сметка покрай Грендавик се появиха пукнатини, а през тях в средата на януари се изля гореща лава, а над тях се издигнаха облаци от газ. За първи път от съвсем половин век къщи в Исландия бяха разрушени от лава.

Приблизително 6,5 милиона кубически метра лава към този момент са се натрупали под региона Свартсенги, където се намира и Гриндавик. Експертите се притесняват от ново огромно изригване. Тъй като обстановката остава несигурна, на няколкостотин поданици на Гриндавик беше разрешено да се върнат за няколко часа през днешния ден, с цел да съберат най-необходимите си движимости. Подобна интервенция е планувана и за на следващия ден.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР