Лари Пейдж на конференция през 2015 г. Съоснователите на Google

...
Лари Пейдж на конференция през 2015 г. Съоснователите на Google
Коментари Харесай

Лари Пейдж и Сергей Брин се оттеглят от управлението на Alphabet

Лари Пейдж на конференция през 2015 година

Съоснователите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин се отдръпват като изпълнителен шеф и президент на Alphabet, холдинговата компания, основана през 2015 година, под чието крило е и Гугъл. Настоящият изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай ще стане подобен и на Alphabet, оповестява Reuters. Под шапката на Alphabet с изключение на Гугъл се намират още десетки компании. Така Пейдж и Брин се отдръпват от оперативната активност на компанията, която се трансформира в един от знаците на " гаражните стартъпи ", развили се до мултимилиардни конгломерати. В момента, в който двамата се отдръпват, Alphabet коства общо 893 милиарда $.

През последните години Пейдж и Брин бяха по-далеч от прожекторите, откакто интернет фирмите бяха атакувани и от всеобщата аудитория, и от американския Конгрес и други държавни управления по света поради работата на логаритмите им в областта на рекламите, търсенето и цензурата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сергей Брин при представянето на Гугъл Glass през 2012 година

[Reuters] " Въпреки че беше голяма привилегия да бъдем част от дневните интервенции в компанията за толкоз дълго време, считаме, че в този момент би трябвало да поемем ролята си на горди родители – посредством препоръки и обич, само че без дневното бърборене ", написаха двамата в обща обява в блога на компанията.

Търсачки, изкуствен интелект и проблеми

Бизнесът на Гугъл стартира като компания за търсене в интернет – сфера, в която все още компанията е неоспорим монополист. Сега обаче Гугъл и останалите компании от холдинговата Alphabet се пробват да се оправят с редица комплицирани проблеми – от събаряне на наличие и изобразяване на границата сред разрешена и непозволена тирада в интернет до ориентиране на реклами посредством изкуствен интелект. Заради монопола на Гугъл върху значително интернет браншове тази тактика е мощно подложена на критика, тъй като по този начин всичко остава в ръцете на безлични логаритми и софтуерните разработчици зад тях. В знак на тази нейна политика се трансформира премахването на мантрата " просто не бъди злобен " от формалния " устав " на компанията.

За момента е неразбираемо по какъв начин тъкмо ще се отрази смяната на длъжността на Сундар Пичай, който и сега управлява най-голямото звено от бизнеса на Alphabet. Ярък сигнал, че Пичай оперативно към този момент е " индивидът " в компанията пристигна, когато американският Конгрес изиска Лари Пейдж да застане пред представители и сенатори, само че вместо това пред тях се появи точно Пичай. Допълнителни червени точки пред Конгреса се появиха и поради към този момент отпадналия проект на Гугъл да сътвори " модифицирана търсачка " за китайския пазар – такава, която да покрива условията на комунистическата партия в Пекин.

За момента няма явен правоприемник и на самия Пичай отпред на Гугъл. Не е изключено той да бъде изпълнителен шеф и на холдинговата, и на главната компания в портфолиото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР