Ла Пас. Жанин Аниес, която изпълняваше длъжността президент след оставката

...
Ла Пас. Жанин Аниес, която изпълняваше длъжността президент след оставката
Коментари Харесай

ТАСС: В Боливия задържаха бившия и.д. президент Жанин Аниес за държавен преврат

Ла Пас. Жанин Аниес, която изпълняваше длъжността президент след оставката от президента Ево Моралес през ноември 2019 година, беше арестувана в събота като част от следствието на държавния прелом в Боливия. Това заяви министърът на вътрешните работи на южноамериканската страна Карлос дел Кастильо, представен от TACC

„ Уведомявам боливийския народ, че госпожа Жанин Аниес е задържана и сега е в ръцете на полицията “, съобщи вътрешният министър в „ Туитър “. Прокуратурата смята Аниес за забъркана в държавния прелом в страната.

По-рано в границите на следствието на държавния прелом в Боливия бяха арестувани някогашният министър на правораздаването Алваро Коимбра и някогашният министър на енергетиката на тази страна Родриго Гусман. Прокуратурата е издала и заповеди за арест на още трима някогашни министри на държавното управление на Аниес. Бившите високопоставени чиновници бяха упрекнати в „ тероризъм, подбудителство към протест и интрига “.

Боливия организира президентски избори на 20 октомври 2019 година Според Върховния изборен съд Моралес, тогавашният държавен глава, е спечелил болшинството от гласовете. Основният му противник Карлос Меса съобщи, че няма да признае успеха на съперника си в първия кръг.

След триседмични митинги въоръжените сили на Боливия желаеха Моралес да подаде оставка и той напусна поста, описвайки обстановката като държавен прелом. Вторият заместник-председател на Камарата на сенаторите Жанин Аниес, представляваща опозицията, разгласи, че ще поеме поста президент, до момента в който се проведат нови избори и назначи кабинета си.

През октомври 2020 година в страната се организираха нови президентски избори, след което съратникът на Моралес Луис Арсе стана президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР