Квота от 50% музика на български език и от български

...
Квота от 50% музика на български език и от български
Коментари Харесай

Квотата за бг музика мина през медийна комисия - 50% от нея трябва да е от българи и на български

Квота от 50% музика на български език и от български създатели беше призната на първо четене от депутатите в парламентарната комисия по просвета и медии. БНР и Българска национална телевизия поддържат законопроекта на " Възраждане ".

Оставят неразбираеми два въпроса: по какъв начин ще се открива българският генезис на изпълнителите и по какъв начин ще се постъпва с българските музиканти, които пеят на различен език, респективно по какъв начин тъкмо ще се пресмята броя песни на български език.

Най-малко 10 % от творбите би трябвало да са " нови ", а точно да не са предавани по националните публични снабдители на радиоуслуги преди повече от 5 години, което автоматизирано изключва хората и ръчениците или творбите на Панчо Владигеров.

От 12 дали своят вот членове на комисията 10 бяха " за ", " срещу " нямаше, а двама народни представители се въздържаха.

Депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бойкотираха съвещанието на комисията, само че това не попречи на кворум. Предстои гласоподаване и в пленарната зала.

Вносител на законопроекта е шахматистката от " Възраждане " Цвета Галунова, определена от Велико Търново. По думите ѝ в Българска национална телевизия би трябвало да има квота от 50% музика на български език, а в БНР квотата от 6 сутринта до 8 вечерта ще е 60% и 50% през останалата част от денонощието.

Според препоръчаните промени минимум 50% от общото годишно време, предопределено за лъчение на музикални творби за всички стратегии на Българска национална телевизия, би трябвало да бъде за " музика на български език, основана от български създатели ".

От Българска национална телевизия нямат възражения, стана ясно от изпълнителния продуцент на Българска национална телевизия Даниел Спасов, само че в радиото имало известни терзанията дали музикалните редактори ще съумяват да реализират квотата и дали това няма да засегне качеството на музикалната стратегия, споделил генералният шеф на националното радио Милен Митев.

Ако законопроектът бъде признат квотата от 50% българска музика в Българска национална телевизия и БНР ще влезе в действие от 1 януари 2023 година

Комисията за защита на конкуренцията е дала отрицателно мнение за препоръчаните промени.

Според Васил Гюров от " Музикаутор " обаче в Европейски Съюз квотата нормално визира и частните медии. " Тази процедура се постанова през последните 5 години и е инстикт, който пази локалното творчество ", счита Гюров. Влизането в действие на тази наложителна квота подсигурява преразпределянето на парите от авторски права към българските реализатори. Не е ясно обаче по какъв начин ще се отрази на рейтингите на медиите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР