* Курортите на юг препълнени, летовници воюват за сянката* Забраната

...
* Курортите на юг препълнени, летовници воюват за сянката* Забраната
Коментари Харесай

Гмеж на морето преди ковид вълната

* Курортите на юг претъпкани, летовници водят война за сянката * Забраната да пиеш узо в таверна, в случай че не си имунизиран, охлади леко напора към Гърция
Предупрежденията, че идва нова коронавирус вълна, накараха доста българи да стегнат незабавно куфарите за морето, с цел да избегнат възможни ограничавания. Зверските жеги в градовете също пришпориха хората да потърсят избавление край морските талази и бриза.

Курортите на юг от Бургас се изпълниха. Приморско е заето на 100% най-малко доникъде на август. По улиците вечер не можеш да се разминеш, чакат се още 15 000 да дойдат в градчето за фестивала през уикенда.

Слънчев бряг също се цялостни, 15 000 автомобила са търсили място за паркиране още в сряда, а през почивните дни напорът ще е още по-голям, описват работещи в курорта. 

Друга причина за напора към българското море са и увеличаващите се случаи на ковид в прилежаща Гърция, където доста нашенци обичат да почиват. От 15 юли там вкараха нови правила, съгласно които в кафене или ресторант можеш да седнеш единствено с настоящ и негативен тест за Коронавирус или имунизационен документ.

Има заведения, които одобряват единствено имунизирани с две дози клиенти, както и смесени - където могат да си вършат компания и гости с негативни проби, и такива със документи. 

Тези ограничавания важат и за фериботите, и за междуградските автобусни линии. При пътешестване до островите само от децата под 12 години не се изисква документ за имунизация, негативен PCR или бърз тест. 

Както знаем, българинът не е изключително огромен последовател на имунизирането. Явно даже и невъзможността да изпие едно узо в таверна или да си поръча фрапе в кафене няма да го накара да си направи имунизация.

Лятo 2021 у нас зaceгa oтчитa пo-cилнo пpeдcтaвянe oт пpeдxoднaтa гoдинa, ĸoгaтo гoлямa чacт oт мecтaтa зa нacтaнявaнe пo Чepнoмopиeтo, ĸaĸтo и мнoгo зaвeдeния ocтaнaxa зaтвopeни, регистрират и от туристическия отрасъл. " За разлика от миналогодишния сезон, тypиcтичecĸитe oбeĸти ceгa ca oтвopeни, нo oживлeниeтo, ĸoeтo ce зaбeлязвa, нe мoжe дa ни наĸapa дa миcлим, чe e cтигнaт мaĸcимyмът ", разяснява пpeдceдaтeлят нa Бългapcĸaтa xoтeлиepcĸa и pecтopaнтьopcĸa acoциaция (БXPA) Eньo Eнeв.

Туристическият бизнес незабавно се възползва от засиления интерес към градчетата, курортите и къмпингите от Несебър до Ахтопол -  собствениците на хотели, къщи за посетители, каравани и вили подвигнаха цените на офертите си за най-търсените месеци - юли и август, приблизително с 20 на 100 още при започване на сезона, съобщи “Труд ”, като се базира на представители на туристически организации. 

Проверка на " Стандарт " сподели, че апартамент в малко хотелче в Приморско коства сред 170 и 200 лв. на вечер и то без каквито и да е било екстри, даже и без закуска! Въпреки това места няма.

След като южните плажове се изпълниха “до дупка ”, стартира борба за шезлонгите. Макар че цената на сянката не е изключително евтина - в Приморско шезлонг с два чадъра коства 21 лв., свободни места няма, в случай че решиш да си поспиш и да отидеш къв 9-10 часа на плажа. Това принуди хората, които държат да са под чадър и да не седят на пясъка, да стават в 5 часа сутринта, да си заемат шезлонг и да си доспиват на него до 8,30 - когато идва служителят, събиращ таксата.

Разбира се, не липсват и тарикати - мятат една хавлия на шезлонга още през нощта преди да се приберат в стаята и си знаят, че когато и да отидат на плажа на идващия ден, ще си имат непокътнато място. Всичко това изнервя почивката, кавги не липсват. Но къде ли е идеално? 

По Северното Черноморие няма сходен проблем с пренаселване на плажовете и има място за всички, искащи да събират загар до морето. В курортите на север от него и през тази година се намират преференциални предложения за почивка, освен това с понижение от 15-20 на 100 спрямо предишния летен сезон, написа " Труд ".

Все отново на всички места по Черноморието сезонът е в разгара си и свободни места в хубавите места за настаняване се откриват все по-трудно.Семействата с деца избират 4-звездни хотели с пакети “ол инклузив ” и личен плаж. В някои от случаите те оферират и безвъзмезден паркинг, а басейните с чадъри и шезлонги са добър вид за малчуганите.

В съпоставяне с други години обаче в този момент доста по-рядко има аниматори, които да забавляват гостите и децата. А неналичието на задоволително работна ръка се вижда на всички места. Малко хотели имат и лична част на плажа за своите посетители.

Много търсени са и бунгала или каравани, които са на самия бряг на морето. В някои къмпинги ги оферират с всички екстри.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР