Култов фалшификатор, изработвал най-добрите долари менте от хратия за салфетки,

...
Култов фалшификатор, изработвал най-добрите долари менте от хратия за салфетки,
Коментари Харесай

Култов фалшификатор се оказа забъркан в разбитата печатница край Варна

Култов измамник, изработвал най-хубавите долари менте от хратия за салфетки, се оказа заплетен в разрушената преди дни незаконна печатница край Варна, научи " България Днес ". Старата кримка от морския град е 62-годишният Живко Щерев. Той е залавян с подправени документи и картини менте, осъждан е за неистинен пари.

Преди 3 година даже е разгласен за разстрелян посред Гръцката махала във Варна, напомнят локалните. Живко Щерев е в епицентъра на първата разрушена фабрика за подправени пари в морската столица по време на спецакция на НСБОП през 2002 година. Измамникът е сгащен дружно с още шестима свои приятели и упрекнат за основен уредник на трансграничен канал и печатница за долари, евро и марки менте. По това време 45-годишният Щерев е притежател и на чейнджбюра в морския град, допълват проверяващи.

Бандата на Щерев е хваната на ул. " Студентска " във Варна, където е открита и печатащата машина на фалшификаторите. На топло с изключение на главатаря са прибрани Александър Павлов, който наема помещението, в което се печатат ментетата, зад решетките отиват още " техническите лица " Петър Мъсев, Димитър Юлев, Иван Михайлов и Иво Манчев. Седмият задържан е софиянецът Николай Николов. Той е хванат в Карнобат с 400 евро менте. Шестимата задържани във Варна са упрекнати в произвеждане на подправени пари, а Николов - за тяхното разпространение. Ментетата на Щерев са направени на хартия за салфетки от завода в Белово, шокирани са тогава проверяващи. Въпреки евтините материали " продукцията " се оказва с извънредно високо качество. Ментетата съумяват да изумят даже чиновници на ФБР, които преглеждат подправените пачки. В последна сметка Живко Щерев е наказан и пратен в пандиза за незаконната активност.

На 22 януари 2004-а при взаимна интервенция на чиновници от Регионалната дирекция на вътрешните работи във Варна и специалисти от Европол и " Сикрет Сървис “ в морската ни столица още веднъж е разрушена база за отпечатване на подправени банкноти. Тогава са хванати трима души - художникът Йордан Николов-Каратиста и двамата му синове, печатали ментета от по 100 и 200 евро. За присъединяване в бандата по това време е разследван и Живко Щерев, само че доказателства не са открити.

Щерев се появява в престъпните летописи още веднъж през 2010 година. Той е засечен да изнася от вкъщи на собствен другар 38 картини, за част от които се твърди, че са имитации. Само три месеца по-късно още веднъж е хванат от варненски ченгета. Според обявената тогава информация причина за задържането му е подправен документ за идентичност, който самият Щерев си изработил.

През 2015 година слух праща Щерев в отвъдното. Мъж е разстрелян на ул. " Хан Крум " в Гръцката махала на Варна. Трупът в началото е разпознат като предприемача Щерев, само че по-късно се оказва, че бездиханното тяло е на различен варненски предприемач.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР