Кукери и дервиши гониха злото на Сирни Заговезни в много

...
Кукери и дервиши гониха злото на Сирни Заговезни в много
Коментари Харесай

Дервиши гониха злото, велинградчани изгориха коронавируса

Кукери и дервиши гониха злото на Сирни Заговезни в доста от селищата в Пазарджишко, където традицията се пази жива още от езически времена. Във Велинград пък алегорично " изгориха " на кладата КОВИД - най-голямото зло, сполетяло човечеството напоследък.
Хората демонстрираха известна нерешителност, с цел да се избегне разпространяване на болести, съобразиха се с апелите на кметовете да съблюдават отдалеченост, само че националните празненства въпреки всичко се състояха. Самодейци замениха медицинските маски с тези от маскарадните си костюми и изиграха нормалните ритуали с вярата да пропъдят неприятното, да отворят път на положителното и на зараждащия се с пролетта нов живот. Традицията беше спазена в Лесичово, Славовица, Церово и доста други населено място.

Най-любопитен сюжет се разигра на централния площад във Велинград. Там висока музика и танци тази пролет за първи път не съпътстваха празника, именуван от локалните Гаганици. Но пък имаше КОВИД-19, който ритуално беше хвърлен в пламъците и изпепелен с благопожелание да се маха от живота ни. Огромната клада бе запалена от кмета на града Костадин Коев и деца, присъединили се в ритуала.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР