Кучето ви изглежда стресирано? Притеснено? Може да си мислите, че

...
Кучето ви изглежда стресирано? Притеснено? Може да си мислите, че
Коментари Харесай

Признаци за стрес при кучето

Кучето ви наподобява уплашено? Притеснено? Може да си мислите, че няма по какъв начин да разберете какво тъкмо усеща то, само че в действителност вашия домакински любим постоянно го демонстрира по невербален метод. Ако наблюдавате деликатно езика на тялото и държанието на кучето ви, вие може да разчетете прочувственото му положение. За да разкодирате тези дребни сигнали, би трябвало обаче да знаете защо да гледате.

Особено значимо е да забележите признаците на стрес при кучето още в ранните им стадии. Това ще ви даде опция да реагирате в точния момент и да извадите кучето си от избрани обстановки, преди нещата да ескалират и то да стане нападателно или рисково.

Когато се пробвате да разчетете езика на тялото на кучето си, не забравяйте да вземете в поради и обстановката. В един подтекст, когато кучето облизва устните си това може да е симптом на боязън или безпокойствие. В различен подтекст обаче същото деяние може да демонстрира, че кучето чака кучешко лакомство. Някои кучета пък облизват устните си, когато им се гади. Също по този начин взимайте под внимание цялостното държание на кучето си, а освен несъмнено деяние или жест, когато се пробвате да определите равнището на кучешки стрес.

Ако кучето ви демонстрира признаци на стрес или безпокойствие е целесъобразно да го заведете на ветеринар като първа стъпка. Вашият ветеринарен доктор ще го прегледа и ще дефинира дали съществуват медицински проблеми, които могат да допринесат за промени в държанието. Ако кучето е крепко и няма други прилежащи проблеми, то от вас ще зависи да открие източника на стрес.

Как да разпознаем признаците на стрес при кучето:

1. Обърнете внимание на това по какъв начин наподобява кучето ви, когато е умерено

За да разпознаете признаците на стрес на кучето си е изключително значимо да знаете по какъв начин тъкмо се държи кучето, когато е умерено. Обърнете изключително внимание на лицето му. Очите му би трябвало да са спокойни, кръгли (или даже леко присвити) и цветът им би трябвало да се разграничава елементарно. Спокойното куче нормално държи ушите си полу-изправени или изпънати напред (освен в случай че породата не е с увиснали уши). Когато контактува с човек, ушите му могат да се обтегнат обратно. Устата му също би трябвало да е отпусната дотолкоз, че съвсем да наподобява като че ли са усмихва.

 Кучето се опасява

2. Обърнете внимание на стойката му

Езикът на тялото на кучето ви може също по този начин да покаже дали е умерено или не. Едно умерено куче се движи, поставяйки тежестта си отмерено на четирите си лапи. При игра то може да употребява смешни, пресилени придвижвания, които да включват и подскоци. Възможно е и да обменя “социални жестове ” с други кучета в това число да се покланя, да удря леко с лапа или да се извива бързо, с цел да подкани другите да го гонят.

3. Разпознаването на знаците за стрес

Едно уплашено куче най-често ще демонстрира друг език на тялото от едно умерено куче. Стресираното куче постоянно ще стои на едно място и ще подвига предната си лапа или ще измести тежестта на тялото си в противоположната посока на това, което го плаши. То може да извръща главата и тялото си от повода за напрежението или да се сниши до земята и да се опита да се отдалечи. Стресът също по този начин може да повлияе на равнищата му на интензивност - уплашеното куче може да стане хиперактивно или да замръзне на място и да откаже да помръдне.

4. Лицето на напрежението

Когато едно куче се усеща разтревожено, то постоянно си затваря устата компактно или изпъва устни обратно в напрегната мимика. Това може да бъде знак, че то се приготвя да изръмжи, да излае или да ухапе. Също по този начин може да забележите, че мустаците на муцуната му са изправени, когато е с напрежение. Бялото на очите му може да стане по-изразено, а погледа му - по-напрегнат. Стресираното куче може да стартира да се оглежда повече като че ли усеща наоколо заплаха или чака нахлуване. То също може да стартира да заобикаля очен контакт или да се извръща от други хора или кучета. Възможно е да почне да мига прекалено или таман противоположното - да се взира без да мига.

5. Следете ушите

 Дали кучето е уплашено

Ушите на кучето също могат да издадат признаци на безпокойствие и стрес. Когато кучето ви е нащрек или превъзбудено, ушите нормално стоят по-изправени. Ако то реагира на напрежението като се държи безропотно, то може да изпъне уши обратно, тъй че ушите ще лежат покрай главата му и да наподобяват плоски. Ако кучето ви е с увиснали уши, това придвижване би било по-трудно за забелязване. В подобен случай наблюдавайте основата на ушите и следете дали тя се извърта обратно, а самите уши се отместват напълно леко настрана от нормалното си състояние.

6. Слушайте кучето си

Разтревоженото куче може да покаже положение си вокално - може да лае, да скимти, да ръмжи или да даде различен сходен вербален сигнал. В взаимозависимост от кучето и обстановката, тези гласови улики могат да са симптом за боязън или кучешка експанзия.

7. Други признаци, че кучето ви е уплашено

Подобно на хората, кучетата могат да покажат и физически признаци на стрес. Това включва респираторни промени като тежко, постепенно или затруднено дишане, прекалено лигавене или опадване на кучешката четина. Възможно е също по този начин да се следи, че кучето трепери или даже има потни лапи. Цялостното му държание също може да се промени. Кучето ви може да стартира да се прозява, да се крие, да скача неконтролируемо или да се стряска елементарно. То също може да се държи глуповато, да стане хиперактивно без причина или нервно да стартира да крачи напред-назад.

Никое куче не е ваксинирано против стрес. Той може да се появи при всички породи кучета. Но най-много казусът се демонстрира при тези, които ненавиждат да се разделят със стопанина си и да се местят в нова среда. Сред тях са Акита или сибирско хъски.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР