Кучетата страдат от проблеми с очите, но някои породи са

...
Кучетата страдат от проблеми с очите, но някои породи са
Коментари Харесай

Кои породи кучета страдат от проблеми с очите

Кучетата страдат от проблеми с очите, само че някои породи са по-предразположени от други. Породите с плоско лице, наричани брахицефални породи /мопс, ши тцу, булдог и други/ имат проблем с излагане на роговицата и дистрофии на роговицата, които могат да причинят както дискомфорт, по този начин и загуба на зрението.

Породи кучета, предразположени към очни проблеми

Очна проптоза е кучешко очно заболяване, особено за брахицефалните породи, тъй като имат изпъкнали очи, къси муцуни и плитки очни кухини. Дори при леко въздържане и игра те може да получат очна проптоза.

Породи, които страдат от очна слепота

Някои породи са по-предразположени към ослепяване от други. Те са следните:

- Дакел

- Мини шнауцер

- Мопс

- Бишон

- Кокер шпаньол

- Бийгъл

- Малтийска болонка

Честота на очните проблеми при кучета

Повърхността на кучешкото око е покрита с бистра, сходна на кожа тъкан, известна като роговица. Роговицата може да бъде засегната, а също и раздрана. Това се случва постоянно, когато кучето бяг през висока трева, която удря очите му.

 Куче

Катаракта при кучета

Катаракта е заболяване, което визира зрителната леща. Този проблем е подобен на катаракта при хората. Причина са възрастовите промени, контузии на очите, болести като захарен диабет, както и генетична предразположеност.

Когато казусът се неглижира и не се лекува, той се развива и се получават необратими промени в зрението, водещи до слепота.

Породите кучета, които са податливи на кучешка катаракта са американски кокер шпаньол, лабрадор ретривър, френски пудел, бостън териер, уелски спрингер шпаньол и други.

Катаракта при кучетата може да се оперира, както и при хората. На мястото на повредената леща се слага изкуствена. Успехът на интервенцията зависи от следоперативните грижи у дома. Възстановяването от това кучешко очно заболяване е тежък развой, изключително при преклонна възраст на животното.

Предпазване на кучето от проблеми с очите

Важно е да се заобикалят контузии на окото с нахлуване на непознати тела. Кучетата с дълги косми, би трябвало да бъдат постоянно подстригвани към очите, а лицето на кучето да се поддържа чисто. Има и защитни очила, предопределени за кучета, когато има заплаха от някаква контузия.

Поддържайте очите на кучето си чисти и сухи. Изтривайте деликатно изтичащите се тайни с мека забрадка или тампон, употребявайки физиологичен разтвор или вода. Избягвайте приложимост на химикали, които не са предопределени за очите на животните.

Защитавайте кучето си от вятър, прахуляк и други фактори, които могат да нервират очите му. Това е изключително значимо за породи с изпъкнали очи или кучета с чувствителни очи.

 Очни болести при кучетата

Осигурете на кучето си здравословна храна, която подкрепя общото му здраве, в това число и очите. Диетата би трябвало да бъде богата на витамини и антиоксиданти.

Ваксинирайте кучето си постоянно, с цел да предотвратите избрани инфекции, които могат да обиден и очите.

Вече знаете кои породи кучета са по-предразположени към очни проблеми. Грижете се с внимание и неизменност за своя най-хубав другар и не пропускайте постоянните прегледи при ветеринар. Така ще сте сигурни, че вършиме най-хубавото за него.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР