Кубинците гласуват на ключов референдум за нова конституция. За първи

...
Кубинците гласуват на ключов референдум за нова конституция. За първи
Коментари Харесай

В Куба гласуват на референдум за нова конституция

Кубинците гласоподават на основен референдум за нова конституция. За първи път в документа се загатва частната благосъстоятелност, само че еднопартийната система се резервира.

Новата конституция признава частната благосъстоятелност, пазара и непознатите вложения като част от кубинската стопанска система. През 2008 година Раул Кастро стартира частната самодейност - сега 13% от работещите кубинци имат личен бизнес като заведения за хранене или хотели.
Рафаел Ернандес, политически анализатор: Законът ще дефинира приблизително и малко дружество, с цел да ги отдели от микропредприятието, което е фамилен бизнес.
Според Хавана, Куба губи по 12 млн. $ дневно от американското ембарго, в действие от 1962 година
 Референдум за Конституцията в Куба Референдум за Конституцията в Куба
В Куба се организира референдум за Конституцията на страната. През декември предходната година Народното събрание утвърди плана за главния закон, а в този момент към 8...

Остават социалистическият темперамент на политическата система и управителната роля на комунистическата партия с първи секретар Раул Кастро.

58 годишният Мигел Диаз-Канел е ръководител на Държавния и министерския съвет. В новата конституция той остава президент на републиката, а отпред на държавното управление ще застане министър председател - новооснован пост.

След 60 години власт на братята Кастро в този момент мандатът на президента ще бъде стеснен на пет години. Минималната му възраст би трябвало да е 35 години, оптималната - 60 при първо избиране. Ще има право на едно преизбиране, само че все по този начин от депутатите,а те се дефинират на избори, където претендентите са колкото местата в Народното събрание.
 Куба отбелязва 60-годишнина от революцията Куба отбелязва 60-годишнина от революцията
Куба отбелязва 60-тата годишнина от революцията в страната. Празненства бяха проведени в Сантяго де Куба, а на площада, където Фидел Кастро афишира...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР