Куба обяви в сряда, че ще узакони частните Wi-Fi мрежи

...
Куба обяви в сряда, че ще узакони частните Wi-Fi мрежи
Коментари Харесай

Куба легализира частните Wi-Fi мрежи

Куба разгласи в сряда, че ще узакони частните Wi-Fi мрежи за достъп до интернет и свързването им компютри, както и че ще разреши вноса на съоръжение от сорта на рутери. Това е нова стъпка за разширение на връзките в управлявания от комунистическата партия остров, написа " Ройтерс ".

Новите правила, които влизат в действие от 29 юли, ще контролират множеството към този момент съществуващи безжични мрежи, основани от кубинците през последните години с контрабандно импортирана техника и евентуално ще подтикват основаването на нови такива.

Решението, оповестена от държавната медия, наподобява ще разреши на частния бизнес да обезпечава на клиентите си Wi-Fi интернет законно, което е берекет за туристическия бранш.

Въпреки това притежателите на мрежи няма да имат право да продават тази услуга, защото държавната телекомуникационна компания ETECSA поддържа монопол върху комерсиалния интернет достъп на най-големия карибски остров.

Обикновените жители ще могат да се свързват посредством Wi-Fi с инфраструктурата на ETECSA, откакто изискат разрешение от страната, добавя държавният уебсайт Cubadebate.

Куба от дълго време изостава доста зад множеството страни в западното полукълбо във връзка с достъпа до интернет, както поради дефицита на средства и продължаващото комерсиално ембарго на Съединени американски щати, по този начин и поради терзанията от потока от информция. До 2013 година интернетът бе наличен за обществеността най-вече в туристическите хотели на острова.

Оттогава насам държавното управление трансформира стимулирането на връзките в собствен приоритет, като вкара Wi-Fi хотспотове навън и мобилен интернет.

Като се има поради бавния ритъм, с който се реализира връзването на домовете с мрежата, някои кубинци употребяват противозаконни антени, с цел да се свързват с хотспотовете вместо това, надявайки се управляващите да си затворят очите.

Сега обаче към този момент ще имат публично разрешение да го вършат. Междувременно тези, които употребяват широкообхватна връзка, могат да аплайват онлайн, с цел да получат рутер и да споделят услугата.

Други кубинци, които не могат да си разрешат интернет достъп поради високите цени, са свързали компютрите си с кабел или безжично, с цел да обменят информация, да играят игри или да пишат онлайн. Новите правила ще узаконят и мрежи като тези, въпреки че притежателите ще би трябвало да желаят разрешение за външни антени, както и да се преценяват с избрани рестрикции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР