Куба и Русия възнамеряват да осъществят по-тясно военно-техническо сътрудничество, заяви

...
Куба и Русия възнамеряват да осъществят по-тясно военно-техническо сътрудничество, заяви
Коментари Харесай

Шойгу: Русия планира съвместни военни проекти с Куба

Куба и Русия имат намерение да осъществят по-тясно " военно-техническо съдействие ", съобщи държавният представител на Хавана, съобщи Агенция Франс Прес.

Планът е бил разискван по време на визитата във вторник на министъра на въоръжените сили Алваро Лопес Миера в Москва, където той се срещна с сътрудника си Сергей Шойгу.

Шойгу е споделил на Лопес Миера, че " Русия възнамерява да създаде взаимно с Куба редица планове във военно-техническата област ".

Москва се пробва да показва завръщане към нормалното ежедневие, откакто през уикенда Шойгу стана цел на несполучлив бунт на съветската наемническа група " Вагнер ".

Тъй като Русия е все по-изолирана след нахлуването в Украйна през 2022 година, връзките с Куба се активизираха с двустранни планове и визити сред висши чиновници.

Москва и Хавана бяха в центъра на световна нуклеарна паника през 1962 година, когато Съветският съюз разположи ракети на острова, предизвиквайки закани за нахлуване от страна на Съединените щати наоколо.

Оръжията бяха изтеглени и рецесията беше предотвратена.

След като Русия нахлу в прилежащата страна, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести, че за " първи път след Кубинската рецесия имаме директна опасност от потребление на нуклеарни оръжия ".

Куба, която е под американско ембарго от 1962 година, е изправена пред най-тежката си икономическа рецесия от три десетилетия насам и неотдавна получи пратка съветски нефт, с цел да облекчи смазващия дефицит на гориво на острова.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел увери Русия в " безусловната поддръжка на Куба " в нейния " конфликт със Запада " по отношение на Украйна.

Пътуването на Лопес Миера, което не беше оповестено авансово, се състоя единствено няколко дни откакто кубинският министър-председател Мануел Мареро завърши 11-дневното си публично посещаване в Русия, по време на което разиска съдействието в региона на енергетиката, туризма и превоза.

Мареро се срещна с президента Владимир Путин, както и с други висши чиновници.

Според уеб страницата на съветското президентство Путин е споделил на Мареро: " Ще създадем всичко допустимо икономическото ни взаимоотношение да помогне за превъзмогване на тези компликации, наложени извън ", визирайки " противозаконните наказания " против Хавана.

След като експрезидентът Доналд Тръмп ускори глобите, Куба стартира да взаимодейства и с Китай.

Вестник " Уолстрийт джърнъл " заяви, че Хавана договаря с Китай за основаване на взаимен център за военно образование на острова, а Белият дом съобщи, че Китай от години разполага с разследващо звено в Куба. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР