Кризисната среща, която ЕС обяви миналата седмица, за да се

...
Кризисната среща, която ЕС обяви миналата седмица, за да се
Коментари Харесай

Кризисната среща за Косово е под въпрос

Кризисната среща, която Европейски Съюз разгласи предходната седмица, с цел да се опита да понижи напрежението сред Сърбия и Косово, е под въпрос, откакто нито Прищина, нито Белград са дали отговор на поканата на Брюксел.

Миналия четвъртък висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, който посредничи за разговора заяви, че в търсене на решение.

В понеделник негов представител съобщи, че датата за срещата още не е планувана, защото двете страни към момента не са дали отговор на поканата.
" Върховният представител и страните от Европейски Съюз чакат по-разумно държание от сътрудници, които се стремят да влязат в Европейски Съюз. И двете страни са поканени и ние чакаме да дойдат без предварителни условия. Намирането на решения е на първо място от интерес на хората в Сърбия и в Косово ", съобщи представителят.

Следващият понеделник външните министри от Европейски Съюз ще разискват казуса, който се сътвори, откакто косовски сърби отхвърли да позволен до кабинетите им четирима кметове албанци, спечелили през април общински избори в обитаеми преобладаващо със сърби общини в Северно Косово.

В резултат на почналите конфликти пострадаха над 30 военни от задачата на НАТО КФОР и пактът беше заставен да изпрати запаси в подкрепление. В следствие Косово забрани влизането на коли и камиони със сръбски регистрационни номера и стегна контрола по общата граница. Белград пък арестува трима косовски служители на реда, потвърждавайки, че те са били на негова територия, което Прищина отхвърля.

 Сръбски съд упрекна арестуваните косовски служители на реда в трафик на оръжие Сръбски съд упрекна арестуваните косовски служители на реда в трафик на оръжие

Говорителят на Борел добави в понеделник, че препоръчаната среща е опция Вучич и Курти да покажат, че все пак " могат да са градивни " и загатна, че от тяхното държание ще зависи готовността на Европейски Съюз да се придвижи напред по пътя към разширение с двете страни.
" Не става въпрос да бъде удовлетворен Брюксел, става дума за европейското бъдеще на хората в Косово и в Сърбия. И неналичието на ангажираност ще има неизбежно последствия за жителите и в двете страни и това е само, само отговорност на двамата водачи. На никой различен ", съобщи представителят на еврокомисаря.

Говорителят изясни, ч причина да се свика срещата в Брюксел е неналичието на стъпки за деескалация на напрежението, въпреки в последните дни да няма сигнали и за противоположното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР