Кризата във Венецуела се задълбочава. Вашингтон наложи санкции на венецуелската

...
Кризата във Венецуела се задълбочава. Вашингтон наложи санкции на венецуелската
Коментари Харесай

След санкциите срещу Венецуела: Възможна ли е военна интервенция?

Кризата във Венецуела се задълбочава. Вашингтон наложи наказания на венецуелската държавна петролна компания, която е монополист в производството на нефт в страната и главен източник на доходи в хазната. В същото време инцидентно или не снимани думи в бележника на съветника по националната сигурност в Белия дом провокираха спекулации на тематика ще има ли американска военна интервенция във Венецуела.


Съединените щати ускориха натиска против президента Мадуро, като постановиха наказания в най-важния за Венецуела бранш. Решението е за да се отреже опцията на Мадуро да си присвоява активите на Венецуела - обясниха във Вашингтон.
Стивън Мнучин, министър на финансите на Съединени американски щати: Ще продължим с всички дипломатически и стопански средства да поддържаме краткотрайния президент Гуайдо.
Санкциите целят да лимитират доста износа на венецуелски нефт за Съединените щати и да блокират достъпа на Мадуро до активите на компанията " Петролеос де Венесуела ", възлизащи на 7 милиарда $, плюс над 11 милиарда $ от експорт на нефт в течение на идната година.
 Кризата във Венецуела повиши цената на петрола Кризата във Венецуела повиши цената на петрола
Цената на петрола се повиши на азиатските пазари, откакто Вашингтон наложи наказания на венецуелската държавна петролна компания. Съединените щати при...

В отговор президентът Мадуро упрекна Съединените щати, че ограниченията са аморални, а Вашингтон се пробва да открадне СИТГО - американското поделение на държавната петролна компания,, което е най-важният актив на Венецуела зад граница.

Вчера Саудитска Арабия успокои, че международния пазар на нефт няма да бъде обиден от рецесията и ОПЕК не подхваща никакви специфични ограничения.

Политическият отзив обаче е сериозен.
Сергей Лавров, външен министър на Русия: Това, което Съединените щати вършат във Венецуела, е жестоко нарушаване на всички правила на интернационалното право и е курс към събаряне на законното държавно управление на страната.
По време на брифинга в Белия дом, репортерите снимаха думите " 5000 бойци в Колумбия ", написани на ръка в бележника на Джон Болтън:
 © Българска телеграфна агенция
Дали фразата е била на показ инцидентно или не, не е ясно, само че Болтън не загатна нищо за военна намеса от прилежащата на Венецуела страна. На въпрос какво значат думите, от Белия дом дадоха отговор, че " всички разновидности остават на масата ".
 Венецуела на ръба: страната остава в тежка политическа рецесия Венецуела на ръба: страната остава в тежка политическа рецесия
Венецуела остава в положение на тежка политическа рецесия. Обявилият се за краткотраен президент Хуан Гуайдо прикани за нови всеобщи митинги, а президентът...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР