Кризата в Украйна и въпросът с Тайван: две измерения на

...
Кризата в Украйна и въпросът с Тайван: две измерения на
Коментари Харесай

Схемата за провокиране на въоръжен конфликт на двата края на Евразия е една и съща

Кризата в Украйна и въпросът с Тайван: две измерения на американската тактика

Провокирайки напрежение към Украйна, Съединени американски щати по едно и също време се пробват да провокират различия сред Русия и Китай по украинския въпрос. Забележителни са опитите на Вашингтон да притегли КНР в убеждаването на Русия да се откаже от „ нашествието “ в Украйна, т.е. да повлияе на съветската позиция във връзка с републиките от Донбас и Минските съглашения.

От Съединените щати Китай е упрекнат в „ поддръжка на съветската инвазия “ в Украйна и в опит да трансферира отговорността за възможен огромен спор към Пекин. Вашингтон разчита да подкопае доверието сред Москва и Пекин, разрушавайки всеобхватното стратегическо партньорство сред Русия и Китай.

Още в края на януари заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд прикани Пекин да " употребява въздействието си върху Москва ", с цел да призове за дипломатическо решение на украинската рецесия. Нюланд сподели, че „ в случай че има спор в Украйна, това също няма да е от изгода за Китай “.

В навечерието на началото на олимпийските игри китайското външно министерство трябваше да сложи сурово “Блумбърг” на мястото му, опровергавайки отчета за хипотетичната молба на китайския водач към съветския президент В. Путин „ да не нахлува в Украйна по време на Зимните олимпийски игри през 2022 година Пекин.” Говорителят на външното министерство Джао Лиджан, описвайки лъжите на “Блумбърг” като " лицемерен трик ", уточни очевидната цел на сходна дезинформация: да се забие чеп в китайско-руските връзки.

На Запад още веднъж се появиха изказвания, че поддръжката на Китай за Русия, изключително енергийните съглашения, подписани сред Москва и Пекин по-рано този месец след срещата Путин-Си, са подтикнали Москва да поеме опасности във връзка рецесията в Украйна. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд сподели: " Надяваме се, че китайците ще играят роля в насърчаването на руснаците да създадат вярното нещо. " Австралия последва Съединени американски щати, като прикани Китай да помогне за оказване на напън върху Русия, а министър председателят Скот Морисън прикани Пекин да не мълчи " смразяващо " за рецесията.

В същото време някой си Гордън Чанг сподели за вестник “Хил” че неотдавна подписаните енергийни съглашения сред Китай и Русия ще оказват помощ на Русия да се оправи със западните наказания и че Китай сякаш подтиква Русия да нахлуе в Украйна.

Пекин преглежда тези осведомителни скокове като примитивни проекти: „ Ако Китай направи това, което американците споделят въз основа на тяхната информация за съветската инвазия, тогава връзките сред Китай и Русия ще пострадат, само че в случай че Китай не работи, те могат да обвинят Китай в това, че той остава " студено безмълвен ".

В отговор на акцията от обвинявания против КНР, прессекретарят на китайското външно министерство Уан Уенбин сподели на 16 февруари, че Китай и Русия развиват добросъседски връзки и взаимноизгодно съдействие, „ въз основа на отменяне на съюзи, неконфронтация и ненасочване към трети страни. " Той уточни, че точно Съединени американски щати „ разиграваха опасността от война и сътвориха атмосфера на напрежение “ в продължение на няколко дни, което съществено засегна стопанската система, обществената непоклатимост и живота на народа на Украйна. Въпреки това 15 февруари 2022 година ще остане в историята като денят на неуспеха на западната пропаганда”.

Посланикът на Китай в Организация на обединените нации Джан Джун отговори в профила си в “Туитър”: „ Нашето обръщение е поредно и ясно: разрешавайте всевъзможни разлики посредством дипломация. Спрете да създавате напрежение. Законните опасения за сигурността на Русия би трябвало да бъдат съществено премислени. "

Позицията на Китай по украинския въпрос се основава на нуждата всички страни да ползват напълно и прецизно Минските съглашения посредством разговор и договаряния, „ с цел да се основат условия за политическо споразумяване на украинската рецесия “. Ян Джин, специалист в Института за проучвания на Русия, Източна Европа и Централна Азия към Китайската академия на обществените науки, написа, че Китай не е главният участник в рецесията към Украйна и поучава да не се одобряват съществено забележките на Съединени американски щати или Австралийски публични лица: „ Те просто желаят да основат проблеми за китайско-руските връзки “.

Има и друго измерение на акцията за „ съветското навлизане “, в допълнение към опитите за намаляване на руско-китайското стратегическо взаимоотношение. С повишаването на напрежението към Украйна въпросът с Тайван стана по-актуален. Вашингтон, дружно с представители на островната администрация, следи от близко развиването на украинската рецесия. Показателна е скорошна обява на уеб страницата на Си-Ен-Би-Си, която отразява полемиката в Съединени американски щати дали „ съветска офанзива против Украйна няма да докара до китайска офанзива против Тайван “. В тези среди се счита, че реакцията на Съединени американски щати на украинската рецесия ще се преглежда като „ подготовка “ за реакцията на администрацията на Байдън на тайванския въпрос.

Тайванската администрация не би желала да се трансформира в пушечно месо в американската тактика за ограничение на Китай, виждайки по какъв начин Украйна се трансформира в такова за Съединените щати за ограничение на Русия. В резултат на това островът неотдавна повдигна нова пропагандна вълна за „ опасността “ от континенталната част на Китай. " Всички военни елементи не престават да обръщат огромно внимание на обстановката в Украйна. не престават да укрепват взаимното разузнаване и наблюдаване и последователно да покачват равнището на бойна подготвеност, с цел да реагират дейно на разнообразни обстановки ", споделят тайванските управляващи.

Китайските специалисти показват, че " архитектът на двете рецесии " са Съединени американски щати и и в двата случая по-младите сътрудници на Вашингтон са пионките, които ще пострадат най-вече.

Син Сян заместник-директор на Центъра за американски проучвания към университета Фудан, отбелязва, че Съединените щати, съпроводени от акция за „ опасност за Тайван от континента “, имат намерение да усилят продажбите на оръжие и да интегрират острова в своята геополитическа тактика. По същата скица тече провокацията на другия завършек на Евразия – в Източна Европа.

Опитите на Съединени американски щати да отслабят специфичните руско-китайски стратегически връзки обаче се провалят. В отговор на осведомителната неуравновесеност, разпръсната от американците по „ украинския “ и „ тайванския “ въпрос, Русия и Китай в действителност започнаха своята „ политика на неустановеност “, принуждавайки Съединени американски щати да се срамят сами себе си с клоунада с безкрайните „ дати на нашествието “.

Наскоро завършиха огромните руско-белоруски учения, а в Черно море текат учения на Военноморски сили на Русия. А оня ден стана известно, че подразделенията на Военновъздушни сили и Военноморски сили на НОАК са провели едновременни учения във всички области на своята отговорност и „ са посочили високо равнище на бойна подготвеност на китайските въоръжени сили в лицето на военни провокации от страна на Съединени американски щати и техните съдружници “.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР