Кризата в Червено море причини главоболия на гръцкия търговец на

...
Кризата в Червено море причини главоболия на гръцкия търговец на
Коментари Харесай

Кризата в Червено море причини главоболия на Jumbo

Кризата в Червено море аргументи главоболия на гръцкия търговец на дребно Jumbo ( " Джъмбо " ). Това е излиза наяве от фирмената  на ритейлъра за февруари. 

Бушуващата сега война в Близкия Изток към този момент няколко месеца се води по едно и също време на най-малко два огромни фронта - до момента в който Израел с танкове и бомби гони " Хамас " от Ивицата Газа, йеменските бунтовници хуси обстрелват с ракети и дронове товарните кораби, които съгласно тях са свързани с еврейската страна. Това основава нова опасност за бъдещето на доставките за Европейски Съюз. 

Според документа рецесията с спирането на доставките за Jumbo в Червено море ще бъде позволена до края на март. Като се чака през април управлението на компанията да преразгледа бюджета според от развиването рецесията в Суецкия канал.

От Групата дефинират въпросът със Суец като " главоболие ", принудило управлението взема решение да ограничи изкупуването на акции.

Леко понижените продажби на гръцкия пазар се дължат на забавянето на настъпването на гръцката версия на Хелоуин в Jumbo group през февруари по отношение на съответния месец на предходната година. На румънския и българския пазар продажбите бележат двуцифрен растеж, става още ясно от документа.

Ръководството на групата, оставайки ангажирано с решението си да разпредели дял от 0,6 евро на акция, упорства на прогнозите си за нарастване на оборота и облагите през тази година от порядъка на +8% до +10%. Продажбите през февруари 2024 година наподобяват понижени с почти -3% в съпоставяне със съответния месец на предходната година, основно заради мощната сезонност на продажбите в Гърция и Кипър, където празнуването на гръцката версия на Хелоуин тази година е на 17 март (26 февруари предходната година).
 Jumbo Plazza: Първият в България
Предстои откриването на първия в България " град за извършване на покупки "

Той ще бъде и най-големият на Балканите

Продажбите без смяна

Като цяло през първите два месеца на 2024 година продажбите на групата остават без смяна. Групата продължава своята насочена към клиентите тактика, като избира да отхвърли доставката на артикули, чиито цени се усилват нерационално заради настоящи фактори. Групата Jumbo разгласи, че поддържа цените на продуктите на равнища, съвместими с развиването на приходите на потребителите, надявайки се на деескалация на напрежението в Червено море и затова на стабилизиране на цените.

През февруари 2024 година чистите продажби на компанията-майка (с изключение на вътрешнофирмени транзакции) демонстрираха спад от почти -8%, защото предходната година февруари също включваше продажби, свързани с празнуването на Хелоуин. Като цяло за първите два месеца на 2024 година чистите продажби на компанията майка - като се изключи вътрешнофирмени транзакции - демонстрират спад от почти -3% спрямо 2023 година
 Собственикът на Jumbo влага 15 милиона евро в най-големия си магазин на Балканите
Собственикът на Jumbo влага 15 милиона евро в най-големия си магазин на Балканите

Центърът се състои от хипермаркет и магазин за играчки и артикули за дома



България

Мрежовите продажби означиха нарастване от почти +13% през февруари 2024 година в съпоставяне със съответния месец на предходната година. Общо продажбите в България за първите два месеца на 2024 година са се нараснали с почти +11% по отношение на съответния интервал на предходната година.

Румъния

Продажбите на мрежата, както и на онлайн магазина означиха растеж от почти +15% през февруари 2024 година по отношение на съответния месец на предходната година. Като цяло продажбите в Румъния за първите два месеца на 2024 година са нарастнали с към +13% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
 Jumbo купи мол в Букурещ: В какво счита да го трансформира?
Jumbo купи мол в Букурещ: В какво счита да го трансформира?

Сделка за 20 милиона евро

Изплащане на дивиденти

В същото време изключителното общо заседание на акционерите на Jumbo Group утвърди предлагането на управлението за изключително парично систематизиране от 0,60 евро на акция. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР