Кризата удари продажбите на нови бензинови коли. Вместо тях все

...
Кризата удари продажбите на нови бензинови коли. Вместо тях все
Коментари Харесай

Кризата удари по джоба на европееца, вече отказва бензинови коли

 Кризата удари продажбите на нови бензинови коли. Вместо тях от ден на ден хора избират да си купят електромобил.

През третото тримесечие на годината в страните от Европейски Съюз са продадени 1,3 млн. нови коли на бензин, което е спад с 24,3% на годишна база, оповестиха от Европейската асоциация на производителите на коли. Сделките с бензинови коли имат дял от 47,5% от всички продажби, написа " Труд ".

Същевременно записаните в Европейски Съюз нови коли с различно задвижване (различно от обичайните бензинови и дизелови двигатели) през тримесечието са 678 хиляди броя, което е растеж със 101% на годишна база.

Най-голям растеж има при “плъг ин хибридите ", които главно се задвижват с ток, само че имат и мотор с вътрешно горене със спомагателна функционалност.

През тримесечието в Европейски Съюз са регистрирани 138 хиляди такива автомобила, което е растеж от 368%. Продажбите на напълно електрически коли нарастват със 132% до 135 хиляди броя.

Заедно с “плъг ин хибридите " се оказва, че съвсем всеки десети автомобил, продаван в Европейски Съюз през тримесечието, е с електрическо зареждане - те имат дял от 9,9%, при 3% година по-рано. За това способстват и ограниченията, въведени от някои страни, за стимулиране търсенето на коли на фона на пандемията Covid-19.

При колите с различно задвижване най-предочитани са хибридните. Те се задвижват с мотор с вътрешно горене, само че имат и електромотор.

През тримесечието са продадени 341 хиляди такива коли, което е растеж с 88% на годишна база.

В резултат колите, задвижвани единствено от мотори с вътрешно горене, имат дял от 75,4% от всички продажби, при 88,6% година по-рано.

Дизеловите коли са по-стабилни на пазара от бензиновите. Техните продажби понижават единствено с 13,7%. В Европейски Съюз през тримесечието са регистрирани над 766 хиляди автомобила на дизел, което е 27,8% от всички продажби.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР