Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на

...
Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на
Коментари Харесай

Свинското месо ще поскъпне драстично заради африканската чума


Кризата с африканската чума ще докара до фрапантно нарастване на цените на свинското месо в България. Това демонстрират данните на Асоциацията за отбрана на потребителите. В кратковременен проект повишаването ще бъде в границите на 10%, а дълготрайно до края на годината може да доближи 50%, в случай че не бъде овладяна болестта, съобщи ръководителят на асоциацията Пейо Майорски. За една седмица кг свинско месо към този момент се е нараснала с 19 стотинки в комерсиалната мрежа. Средната цена сега е 7,60 лева за кг, която се е повишила със 7% по отношение на предходния месец. „ Като намалее броят на животните в страната, обикновено е да има по-високи цени, тъй като ще се наложи импорт. Това е обикновено да се случи на пазара за месо “, разяснява той.

Световните цени на свинско месо също се повишават през последните месеци. Причината е в разпространяването на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на международните пазари към този момент записва 30-процентен растеж напролет. В Германия повишаването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания покачването е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново покачване.

Европа е чист експортьор на свинско и България внася две трети от суровината си от Европейски Съюз. Китай е най-големият производител в света. Заради болестта в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно големият дефицит в Китай ще увеличи и международните цени, в това число и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е импорт.

Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг интервал от време, сподели Пейо Майорски. Има действителна заплаха свиневъдството да се заличи като бранш. Това значи загуба на работни места, занаят и доходи за страната. По данни на Българската организация за сигурност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите прасета у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 година е 175 хиляди по отношение на 151 хиляди за същия интервал на 2018 година Това води до нарастване на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. свине.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР