Кризата и високите цени на дървата, а и на тока

...
Кризата и високите цени на дървата, а и на тока
Коментари Харесай

„По-изгодно е“: Високите цени на дървата и тока отвориха ниша за горене на стари мебели


Кризата и високите цени на дървата, а и на тока са отворили нова ниша в противозаконната търговия - на остарели мебели за горене.

Мебелите, които се продават нелегално и се горят, са с рискови субстанции - бои, лакове, лепила. Освен, че се търгуват разнородни типове дървесен материал, цените също варират. Всичко е по договаряне.

Екипът получава и предложение в кв. „ Факултета “ – ще получи бус с дървен материал от остарели мебели против 70 лв., само че би трябвало да взе участие и в събирането им.

Снимка: Редакторски екип


Жителите споделят, че с този материал им е по-изгодно отоплението, а горенето на гуми и обувки към този момент не е на мода.

Снимка: Редакторски екип


Лошото качество на въздуха им пречи, само че не виждат друга опция:

Снимка: Редакторски екип


„ Едно семейство с пет или шест деца от кое място да заплаща за климатик? Климатикът и дървото – то стана едно и също (като цена – бел. ред.) “.

За да управляват нерегламентираното горене от Столична община построяват с камери и датчици. Когато засече чудноват пушек в действително време поддава сигнал към дежурните чиновници в апаратната.

Снимка: Редакторски екип


„ Екип дружно с екипи на други институции отиват на място и се подхващат нужните дейности “, изясни Кристиян Иванов, гл. специалист в „ Аварийна помощ и предварителна защита ".

Снимка: Редакторски екип


След поддаването на сигнала екипите на Столична община го ревизират и при нужда глобяват нарушителите. За тази година все още са получени 17 сигнала за нерегламентирано горене. Глобени хора няма, само че са с предупредителни актове от полицията.

„ Имали сме случаи - гуми, кабели, горят непосредствено, пали се огън по средата на улицата и се гори и към този момент като го засече, то сигнализира и дежурният го препредава “, добави Иванов.

Снимка: Редакторски екип


В зимните месеци над София има гъста мъгла, а съвсем всички станции демонстрират . Това демонстрират и станциите към квартал „ Факултета ".

На фона на мръсния въздух в София от Столичната община готвят пакет с ограничения. Една от тях е промяната на печките за дърва и въглища и подмяната им с нови климатици. До момента са раздадени към 4000 климатика. Всеки може да кандидатства. Единствените условия са - да се отоплява на дърва или въглища и да бъде притежател на парцела.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР